Inside: Aardappelmarkt

Grote verbazing bij Canadese aardappel-voorraadmeting

17 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het Canadese statistiekbureau Statistics Canada heeft op 1 december een voorraadmeting voor aardappelen gehouden. De cijfers brengen een verrassende uitkomst naar boven. Een fors grotere oogst dit seizoen is in de bewaring namelijk niet terug te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal komt de voorraad uit op 73,8 miljoen cwt aardappelen. Omgerekend 3,75 miljoen ton. Dat is fors minder dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip het geval was. We praten over een verlaging van 9,1 procent ofwel; 376.000 ton aardappelen.

9,1

procent

minder aardappelen in voorraad

De forse daling komt als een verrassing voor de Canadese aardappelsector. Statistics Canada raamt de 2016 oogst op 5,34 miljoen ton (105,2 miljoen cwt). Een stijging van 27.800 ton ten opzichte van seizoen 2015. Naar verwachting is een bijstelling van de productiecijfers, voorraadcijfers of beide onvermijdelijk.

Op 1 december lagen de meeste aardappelen in voorraad in de provincies Prince Edward Island en Manitoba. Eerstgenoemde heeft 1,7 procent meer in opslag en Manitoba bijna 7 procent minder. Met 17,5 procent kent New Brunswick de grootste daling, al is de teelt hier het kleinste.

Vooral vroeg in het seizoen hebben Canadese aardappeltelers zaken gedaan. In het ‘early-season’ segment is bijna 37 procent meer verkocht dan vorig seizoen het geval was. Dat is deels te wijten aan een hogere verwerking maar, ook de cijfers kunnen fluctueren zo wordt gedacht. Zo verschillen cijfers van provincies soms fors ten opzichte van de landelijke statistiekdienst. Dit jaar is dat probleem groter dan in andere jaren.

De aardappelverwerking tot frites en chips ziet de grootste daling qua gebruik. Dik 10 procent minder afzet. Het verse segment neemt 9 procent minder af en de pootgoedsector 3 procent. Op 1 december was 2,3 miljoen ton fritesaardappelen in opslag (45,03 miljoen cwt). Een daling van 160.000 ton ten opzichte van 2015. Daarbij komt de overvoedde fritessector in Canada wel beter in balans, zo is de schatting van de sector.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden