Aaltjes nummer één

6 zaken die Britse aardappeltelers bezighouden

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

McDonald’s, McCain UK en Farmers Weekly organiseerden half december een bijeenkomst voor professionele aardappeltelers in het land. Tijdens dit rondetafelgesprek kwamen zes belangrijke onderwerpen naar boven die telers bezighouden.

Aardappeltelers in het Verenigd Koninkrijk hebben genoeg uitdagingen liggen voor de toekomst. Deels als gevolg van klimaatverandering, de bodemvruchtbaarheid maar ook vanuit politiek oogpunt en de consument. Hoe speel je hier als professionele teler op in? Daarom ging een groep van zes grote telers in gesprek met agronomen en andere professionals uit de sector. Deze zes punten zijn het meest prangend:

Alle teeltgebieden zijn met aaltjes besmet

Aardappelcystenaaltjes
Probleem nummer één voor alle aardappeltelers in het Verenigd Koninkrijk zijn aardappelcystenaaltjes ofwel; potato cyst nematode (PCN). Een goede aanpak is vereist om de problematiek terug te dringen of, op z'n minst niet te laten verergeren. Gedurende de afgelopen decennia is te weinig gedaan om aaltjes aan te pakken waardoor het probleem fors is toegenomen. In nagenoeg alle Britse aardappelteeltgebieden komt nu een besmetting met Globodera pallida voor.

De enige oplossing was in het verleden een chemische bestrijding door middel van grondontsmetting of granulaat nematicide. Het scala aan beschikbare producten neemt echter snel af en ook het huidige portfolio staat onder druk. Als heilige graal wordt daarom gezocht naar rassen die aaltjesresistent zijn, een hoge opbrengst leveren en bij zowel de afnemer als consument in de smaak vallen. Tot nu toe zijn dat voornamelijk Innovator, Arsenal en Performer van HZPC en Agrico. De tafelaardappelsector teelt nog voornamelijk oude en gevoelige rassen. Daarnaast nemen telers maatregelen door de rotatie te verruimen, kritischer op huurland te zijn en te experimenteren met onder andere biofumigatie.

De bodem
Het meest waardevolle bezit van iedere agrarische ondernemer is zijn grond. Naast de aaltjesproblematiek is ook het gehalte organische stof en de bodemvruchtbaarheid een belangrijk punt. Intensieve grondbewerking en een korte gewasrotatie richten structureel schade aan. Kortetermijndenken op huurgrond heeft een negatieve impact op de beschikbaarheid van aardappelgrond en ook de eigenaar laat niet toe dat zijn gronden in kwaliteit achteruit gaan. Ook volggewassen ondervinden hiervan nadeel.

Water
De beschikbaarheid van water voor beregening is een nijpend probleem aan het worden op het eiland. Mede door steeds strikter wordende wet- en regelgeving. Vanaf 2020 treed een nieuwe wet in werking waarbij het huidige systeem van licenties voor wateronttrekking in de landbouw wordt herzien. Gebruikers die meer volume onder licentie hebben dan strikt noodzakelijk worden gekort. Telers focussen daarom op het aanleggen van waterreservoirs om over voldoende voorraad te beschikken. Ook erosie is een groeiend probleem voor de aardappelsector waar aan moet worden gewerkt.

Arbeid
Net als in Nederland is het vinden van kundig personeel een groeiend probleem. Zeker na de Brexit-stem verwachten telers dat het niet langer gemakkelijk is om goedkope arbeid uit Oost-Europa in te huren. Deze mensen werken met de machines en bemannen sorteerlijnen. Daar knelt de schoen het meest. Agrarische opleidingen in het land zitten vol maar schoolverlaters willen direct instromen als assistent-manager. Beginnen onderaan de ladder is er niet meer bij. Door de komst van precisielandbouw wordt technologie complexer en ook dat is een punt van zorg. De personeelskosten van zowel Engels als buitenlands personeel zijn in twee jaar tijd fors gestegen.

7

meter

bufferzone langs water bij phytophthora bestrijding

Gewasbeschermingsmiddelen
Het pakket gewasbeschermingsmiddelen staat onder druk voor de aardappelteelt. Dat komt bij alle gewassen voor  echter, voor aardappelen zijn die extra cruciaal. Nematicide voor de bestrijding van aaltjes en nematoden, chlorpropham kiemremmer en Reglone voor loofdoding staan allemaal ter discussie. Alternatieven zijn niet voor handen. Voor het gebruik van fluazinam-producten als Curzate bij de phytophthora-bestrijding geldt voor komend seizoen een 7 meter bufferzone langs waterwegen.

Teeltkosten
Als laatste punt van aandacht worden teeltkosten genoemd. De marges zijn klein in de teelt voor de boer. De productieprijs en aardappelprijs liggen nu te dicht op elkaar en missen een gezonde marge. ‘Het verschil tussen succes en falen is 1 of 2 pond’, zo zegt één van de betrokkene. ‘De prijs moet omhoog om een buffer in te bouwen.’ Contracten moeten daarom worden aangepast, bijvoorbeeld rekeninghoudend met de ware kosten van productie die per seizoen verschillen. ‘In sommige jaren rooi je 30 ton minder dan gemiddeld, waardoor de kosten per ton fors toenemen. Contracten moeten daarop anticiperen’, meent een teler. ‘Nu zit er geen enkele flexibiliteit in de hele aardappelketen.’ Weten wat je ware productiekosten zijn is een ander onderwerp dat werd aangestopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 3 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872755/6-zaken-die-Britse-aardappeltelers-bezighouden]6 zaken die Britse aardappeltelers bezighouden[/url]
In Ned is aardappelmeel teelt steeds moeilijker door de achterlijke van eisen van supermarkten CONSUMENTEN WETEN NERGENS VAN
De teler prijzen moeten 5jaar op min op0.30 € per kg dan zijn de regels terug te verdienen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden