Uitbreiding verwacht

Britse aardappeltelers zien teelt weer zitten

28 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoge vrije marktprijzen, deels veroorzaakt door het spanningsveld op de Europese aardappelmarkt, zorgen ervoor dat meer Britse aardappeltelers het positief inzien voor 2017. Vooral de tafelaardappelmarkt op het eiland groeit. De groei wordt voornamelijk bij de vrije teelt verwacht. De contractteelten zijn nauwelijks rendabel.

Een golf van optimisme trekt momenteel over de Britse aardappelmarkt. Dat schrijft althans consultancybureau Andersons in hun Outlook 2017 voor de agrarische sector in Groot-Brittannië. Volgens directeur Jay Wootton is een groeiend areaal in 2017 aanneembaar. De hoofdreden voor de uitbreiding is de situatie 'in Europa'. Die drijven ook de Britse markt in prijs omhoog.

5

procent

minder aardappelen compenseren de areaaluitbreiding

Het areaal nam in 2016 met ongeveer met vier procent toe. Vooral meer tafelaardappelrassen voor de kleinverpakking zijn uitgeplant. Echter, in 2015 daalde het areaal met acht procent waardoor het nog steeds onder het niveau van 2014 zit en daarmee nipt de eigen bevolking kan voorzien. Daarnaast heeft een vijf procent kleinere oogst dit seizoen de areaalstijging gecompenseerd.

Het meeste optimisme is waarneembaar onder vrije aardappeltelers. Telers die werken met contracten hebben meer en meer moeite om rendabel te werken. Dit heeft deels met het feit te maken dat continue forse investeringen nodig zijn, waar zelfs de allergrootste telers mee worstelen.

Een hindernis waar telers mee te maken hebben vanaf 2017 is de aanscherpende wetgeving voor het gebruik van kiemremmers met de werkzame stof Chlorpropham. Meer dan ooit wordt daarom in nieuwe bewaarplaatsen geïnvesteerd om langer te kunnen bewaren. Ook wordt meer geld gestoken in beregening en het verwerven van meer licenties om water te mogen onttrekken. In droge teeltregio’s zoals Oost-Engeland is zonder beregening op zandgronden geen rendabele teelt mogelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden