Inside: Aardappelmarkt

Export eindproduct uit EU-28 naar miljard euro

29 December 2016

De afzet van eindproduct uit de EU-28 is de afgelopen maanden verder toegenomen. De exportwaarde van eindproduct uit de EU-28 landen naar bijvoorbeeld China en Brazilië zou over de 12 maanden van november 2015 t/m oktober 2016 richting 1 miljard euro gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gezien deze cijfers is er weinig aanleiding voor een negatieve verwachting van de marktprijs in het eerste half jaar van 2017. Wat prijstechnisch 2017/2018 gaat brengen is nog te ver weg om daar iets zinnigs over te zeggen als wel dat het areaal aardappelen in de EU-28 en dan met name in de EU-4 (Duitsland, België, Frankrijk en Nederland) waarschijnlijk niet gaat afnemen. Dus ondanks de ongebreidelde groei van de verwerkingscapaciteit en de dito wereldwijde afzet van het eindproduct is een surplus aan grondstof in een groot deel van het leveringseizoen niet ondenkbaar als er sprake is van een normaal tot bovengemiddeld groeiseizoen.    

Vooralsnog zal eerst het “oude” seizoen nog moeten worden uitgehandeld. Momenteel blijft de markt van fritesaardappelen in Europa onverminderd vast aanvoelen en dat terwijl de markt in andere jaren rond de feestdagen meestal wat rustiger is. Er is echter dan ook weinig aanleiding voor een veel lagere marktprijs, het aanbod van vrije aardappelen is immers uiterst beperkt terwijl de vraag van de verwerkers richting de eerste maanden van 2017 groot blijft.

De termijnmarkt blijft momenteel iets onder de actuele CS van 25,00 euro staan en laat dus een negatieve verwachtingswaarde zien wat  op zich wel vaker voorkomt in met name de dure jaren. Pas later in het seizoen (voorjaar) als de aardappelmarkt in een eindfase komt en er meer duidelijkheid komt over hoeveel dan wel hoe weinig aardappelen er beschikbaar zijn wordt de “finishprijs” bepaald. Het zal vooral de vraag zijn van buiten de carrousel van de fritesverwerkers (afzet naar schilbedrijven, export naar Zwistserland, Zuid-Europa) die mede de richting van de marktprijs zal gaan bepalen      

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden