Shutterstock

Inside Aardappelen

Is zwakkere markt opmaat voor rest van het seizoen?

12 Oktober 2018 - 12 reacties

De aardappelmarkt lijkt er in de top van het af landseizoen iets zwakker bij te liggen. De verwerkers en handel melden dat er voldoende aanbod is en dat daarmee de honger van een paar weken geleden voorlopig gestild is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er nu meer aanbod is, heeft een aantal oorzaken. Ten eerste hebben telers gewacht met het geven van aanbod vanwege onduidelijkheid over de opbrengst. Men wilde eerst weten hoeveel aardappelen er uiteindelijk boven de grond zouden komen en of er ruimte zou zijn voor de verkoop van vrije aardappelen (naast de contractverplichtingen)

Nu het voor diezelfde aardappeltelers duidelijk is hoeveel aardappelen ze daadwerkelijk te verkopen hebben, kan men ook meer aanbod gaan geven. 

Hoge prijs
De tweede reden is de hoge prijs die betaald wordt voor de vrije (goede) aardappelen. Veel telers hebben het afgelopen seizoen hoge teeltkosten gemaakt om de aardappelen aan de 'praat te houden' en hebben daarom behoefte aan liquiditeit binnen hun bedrijf. 

Ook zit 2016 nog vers in het hoofd. Toen werden ook relatief hoge prijzen betaald, maar kon deze hoge verwachting niet waargemaakt worden in de wintermaanden. De aardappeltelers die toen nee gezegd hebben tegen €25 af land, leverden uiteindelijk in april hun aardappelen voor €22 droog uit de schuur. De teler is dan ook bang voor de strategie die verwerkers hanteren.

Zodra de oogst achter de planken zit, is duidelijk hoeveel aardappelen er zijn en kan het rekenen beginnen. Het uitsmeren van het beleg op de boterham (het seizoen), door slim om te gaan met de contractpositie, de verkoop van frites en het (soms) stilzetten van de friteslijnen, kan zorgen voor een afvlakkende markt. Telers kennen dit spel en nemen dan ook nu hun winst.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt.

Dwingend aanbod
Ook is er de komende maanden de angst voor dwingend aanbod uit de bewaring. Niet alle aardappelen zijn even mooi binnengekomen en het bewaren van glasaardappelen is ook nog een hele kunst. Daarmee kan er extra druk ontstaan op de markt.

Geen opwaartse potentie?
De aardappeltermijnmarkt toont ongeveer hetzelfde beeld. Er zit geen verwachtingswaarde in de prijs. Deze week werd er Ramos (levering april) verhandeld voor €30. Terwijl er ook Innovator is verhandeld (voor Kerst weg) voor €30. De termijnmarkt laat dus ook weinig opwaartse potentie zien voor het winterseizoen.

De notering van Belgapom helpt ook niet mee om het vertrouwen van de kopers in de termijnmarkt te houden. De lage notering van Bintje maakt met name de speculant afwachtend. De markt heeft dus behoefte aan nieuwe impulsen die even niet in het verschiet lijken te liggen.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt in 2016 en 2018.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden