Inside Aardappelen

'Beschikbaarheid pootgoed voor velen teleurstellend'

8 November 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

'De pootgoedbeschikbaarheid is voor velen teleurstellend', zo zei Jan van Hoogen, directeur van Agrico, op de rassenshow van 2018. De afnemers zijn dan ook bereid om hoge bedragen te betalen voor het pootgoed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Hoogen vertelt dat hij in de 30 jaar dat hij bij Agrico werkt nog nooit zo'n bijzonder en spannend jaar heeft meegemaakt. "De grote vraag naar onze rassen (groter dan voorheen) valt dit seizoen samen met de fors mindere beschikbaarheid. Dat maakt het spannend."

De directeur verwacht dat de opbrengst in de vroege rassen zo'n 30% tot 40% minder is. Voor de fritesaardappelen gaat hij uit van een afname van ongeveer 5% tot 10%. "De verkoop is dit jaar een kwestie van verdeel en heers. We proberen het pootgoed in elk geval zo goed mogelijk over alle afnemers te verdelen." 

'Kopers zijn bereid te betalen'
Door het feit dat er minder pootgoed beschikbaar is, zijn afnemers bereid hoge bedragen te betalen. "Ze willen het pootgoed hoe dan ook hebben. Er worden echt onfatsoenlijk hoge bedragen betaald", zo vertelt Van Hoogen. 

In het fritessegment, waarin Agrico relatief groot is, is de situatie anders. De contracten liggen daar immers al van tevoren vast. "De contracten die we met de verwerking hebben, leveren we als eerste vol", meldt de directeur. "Ondanks het feit dat de contracten vooraf vastgesteld zijn, zal de uitbetalingsprijs stijgen, omdat de prijzen in de leveringscontracten niet overal vastliggen."

Daarnaast laat Van Hoogen weten dat bijvoorbeeld Agria ook veel wordt geëxporteerd. "Het is dan wel zo dat je met Fontane nooit de hoogste prijs, maar ook nooit de laagste prijs krijgt. Dit omdat we het areaal van tevoren kunnen plannen."

Het ras Babylon is een ras waarvan de productie fors uitgebreid zal worden.

Beschikbaarheid van Fontane
Van Hoogen is duidelijk over de beschikbaarheid van het ras Fontane. "We hebben wel minder tonnen. Echter, doordat het pootgoed fijner is, gaan we de hectares wel vol krijgen." Agrico had de groei van Fontane dit jaar verder willen doorzetten, maar door de droogte was dat niet mogelijk. "Fontane zit in Nederland al op het maximale areaal, maar met name in Frankrijk willen we wel uitbreiden."

Agrico zet daarnaast ook in op de fritesrassen, omdat dit een stabielere markt is (vergeleken met de exportmarkt). De opbrengsten zijn volgens de directeur belangrijk in het fritesrassensegment. "De vervanger van Agria, het ras Babylon, heeft erg goede opbrengsten. Een ander hoogproductief fritesras is het witvlezige ras Prince."

Ook timmert Agrico aan de weg met een pakket phytophthora-resistente rassen. "Carolus staat inmiddels bekend als phytophthora-resistent ras voor de fritesmarkt en het areaal hiervan zal de komende jaren gaan groeien", zo stelde Van Hoogen. "Een ras dat groot zal worden in het segment voor tafelaardappelen is het ras Levante."

Het fritesras Tiger zou een erg goede smaak hebben.

HZPC zet in op smaak
"Daarentegen zet HZPC juist in op smaak, zowel in het tafel- als in het fritesaardappelensegment", zo vertelt veredelaar Peter Vos van HZPC. Dat blijkt ook uit het nieuwe fritesras dat HZPC geïntroduceerd heeft: Tiger.  Volgens Vos heeft dit ras een goede smaak. "Ik verwacht dat dit ras in het fritessegment belangrijk zal worden."

Daarnaast is ook het nieuwe tafelaardappelras 'La Vie' ingestoken op smaak. "We zien de aardappelen niet meer enkel als bulkproduct, maar ook als smaakmaker. Ook zet HZPC in op rassen die robuust zijn, gezien middelen als chloor-IPC en neonicotinoïden binnenkort vervallen", aldus Vos.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden