Agrifoto

Inside Aardappelen

Vrije pootgoedrassen tonen prijsstijging

12 Januari 2019

De meest recente cijfers inzake het plomberen van pootgoed laten een achterstand zien van bijna 50.000 ton ten opzichte van vorig jaar (-12,5%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als de eerste exportcijfers van dit seizoen bekend worden gemaakt, dan mag eenzelfde afstand worden verwacht. In de eerste helft van seizoen 2017/2018 werd ruim 344.000 ton geëxporteerd, waar dat 1 seizoen eerder zelfs 363.000 ton was.

Prijzen tonen stijging
In december zijn de prijzen van de vrije pootgoedrassen verder gestegen. Zo steeg Bintje in de maat '28/35' gemiddeld van €90 naar €97 en ging de prijs voor '35/45' van €59 naar €65 per 100 kilo. Deze stijging wordt niet zozeer veroorzaakt door grote volumes, maar doordat het lastig is om te kopen. De stemming is vast, waardoor potentiële kopers flink in de buidel moeten tasten.

De handel in Spunta liet een minder grote prijsstijging zien. De maat 'E 28/55' werd begin december verhandeld voor €65 en dat was aan het einde van de maand gestegen naar €66. In de komende maanden zal duidelijk worden of er sprake is van een pootgoedtekort bij de rassen die geteeld worden voor de frites.

Schaarste
Op basis van de sorteerresultaten mag worden verwacht dat er sprake is van schaarste. Daardoor zijn de prijzen van een aantal 'monopolyrassen' fors gestegen. Zo biedt een Belgische verwerker Innovator aan voor €52 en Fontane voor €68. Uiteraard zal hier een contract voor moeten worden afgesloten.

Opvallend is het prijsverschil tussen Innovator en Fontane. De schaarste in monopolypootgoed zal de prijs van Bintje verder kunnen doen stijgen. Daar lijkt het credo 'beter te duur, dan niet te koop' dan ook op te gaan.

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de uienmarkt, de aardappelmarkt en de rentemarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden