Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

'Geen wilde acties via ongecoördineerde apps '

14 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Farmers Defence Force wil voorkomen dat er de komende week opnieuw ongecoördineerd actie wordt gevoerd. Als het gecoördineerd gebeurt, zal de politie niet ingrijpen. Want er komt geen landelijk trekkerdemonstratieverbod.

Dat heeft de voorzitter van de 25 Veiligheidsregio's, burgemeester Bruls van Nijmegen,vanochtend bekendgemaakt.

Opnieuw wegblokkades
"Als je wilt actievoeren, meldt dat dan even", zegt actieleider Sieta van Keimpema. "Vorige week ontstonden er wilde acties, waar FDF ook geen vat op heeft. Daar kan de politie niet mee werken en dan kan de burgemeester van een veiligheidsregio lokaal een demonstratieverbod instellen, met alle gevolgen van dien." 

Ze kijkt er niet van op dat de gezamenlijke veiligheidsregio's geen landelijk trekkerdemonstratieverbod gaan uitvaardigen, als FDF opnieuw wegen gaat blokkeren. Dat zijn ze volgende week van plan, als landbouw-minister Carola Schouten haar eigen veevoerplan ter vermindering van de hoeveelheid ruw eiwit in het veevoerrantsoen doorzet.

Volgens van Keimpema voelen burgers zich door blokkades niet geintimideerd. Ze baseert zich hierbij op een enquête in de Telegraaf. "Burgers vinden het wel vervelend dat ze plotseling stilstaan in de file, zonder dat ze er van te voren op kunnen inspelen." De trekker is een symbool geworden van het boerenprotest, constateert van Keimpema.

Pistool incident
Ze ontkent dat de politieagent die vorige week in Bleiswijk (Zuid-Holland) veehouder Thijs Wieggers uit het Gelderse Marienvelde onder schot hield bewust werd geintimideerd met de trekker. "De media verdraaien het ware verhaal. Wieggers heeft met de agent gesproken maar zonder resultaat. Daarop is hij weer in de trekker gestapt en gaan rijden. Vervolgens trok de agent zijn pistool."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden