Shutterstock

Ruwvoertour Week 33

Naderend voerspoor nog geen effect op bedrijven

14 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen week is er onder de deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour een enquête uitgezet over het nieuwe voerspoor. Hoe denken de deelnemers hier over en welke aanpassingen maken zij op hun bedrijf?

Het nieuwe voerspoor zorgt voor veel reuring in de sector. De maatregel waarmee Landbouwminister Schouten de stikstofuitstoot via voer wil verminderen, stuit op veel verzet vanuit de landbouw. Ook de deelnemers van de Ruwvoertour blijken weinig begrip te hebben voor de aangekondigde maatregel en zetten hun kanttekeningen bij de uitvoering ervan.

Afwachtende houding
Onder melkveehouders wordt een afwachtende houding aangenomen. Vanwege de onduidelijkheid over de precieze uitvoering van de maatregel zeggen de meeste deelnemers nog geen preventieve maatregelen te nemen op hun bedrijf. Een enkele melkveehouder kijkt wel vooruit en bereidt zich voor door door eiwit in de vorm van soja in te slaan en door te sturen op een maximale eiwit opbrengst uit het gras. De resultaten uit de enquête zijn hiermee in lijn met het beeld vanuit de hele sector. Ook voerproducent Forfarmers liet donderdag weten zich niet voor te kunnen bereiden als er geen duidelijkheid. is.

Weinig begrip
Het nieuwe voerspoor van het ministerie kan op weinig begrip van de deelnemers rekenen, zo blijkt uit de resultaten van de enquête. Het terugdringen van de stikstofuitstoot zou daarbij niet alleen op de schouders van de veehouderij moeten liggen, maar ook andere sectoren zouden hun steentje bij moeten dragen. 

Naast een onevenredig zware druk op de sector trekken de melkveehouders ook de effectiviteit van de maatregel in twijfel. Heeft het nieuwe voerspoor daadwerkelijk effect op de stikstofuitstoot, vragen de deelnemers zich af. De angst onder veehouders is dat de nieuwe voermaatregel de sector en de diergezondheid geen goed zal doen. Ook klinkt er kritiek op de bemoeienis van de minister. "Laat boeren hun werk doen en laat ze vooral op een gezonde manier de koeien voeren. Een tekort aan eiwit in het rantsoen leidt tot drastische gezondheidsproblemen."

Gezondheid prioriteit
De meeste deelnemers zeggen het rantsoen nog niet aangepast te hebben om de stikstofuitstoot te reduceren. De gezondheid van de koeien staat op de eerste plaats. De melkveehouders geven aan twijfels te hebben over het effect van de maatregel op het welzijn van de koeien. Door goed te voeren blijft een koe gezond en behoud zij daarnaast ook de melkproductie. De angst bestaat onder veehouders dat er door veranderingen in het rantsoen onrust bij de koeien ontstaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden