KWS

Aangeboden door KWS

Onderzoek toont de waarde van Snelle Lente Rogge

20 Augustus 2020

Met Snelle Lente Rogge wordt als vanggewas voldaan aan de nitraatrichtlijn door reststikstof te 'vangen' en uitspoeling op maïspercelen zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het gewas heel geschikt om in het voorjaar als ruwvoer te oogsten. Dit levert veel droge stof en eiwit en daarmee voorziet het perfect in de behoefte om minder afhankelijk te zijn van externe eiwitbronnen. Dat zijn de ervaringen die tot nu toe op brede schaal in de praktijk zijn opgedaan.

Om de meerwaarde in de praktijk ook onder proefveldcondities te kunnen toetsen, is in het seizoen 2019-2020 door onderzoeksinstituten in Nederland en België onderzoek gedaan naar de waarde van Snelle Lente Rogge ten opzichte van een aantal andere veelgebruikte vanggewassen in maïs.

Proefopzet
Direct na de maïsoogst in september 2019 is door onderzoeksinstituut ILVO in België en Wageningen University & Research open teelten in Nederland de proef met vanggewassen gestart. Op dat moment zijn op 2 locaties in België (Bassevelde en Poperinge) en op 2 locaties in Nederland (Vredepeel en Marwijksoord) verschillende enkelvoudige vanggewassen of mengsels van vanggewassen in meerdere herhalingen gezaaid. Daarnaast zijn de proeven aangelegd in 3 verschillende stikstoftrappen (0, 50 en 100 kg stikstof per hectare), wat bemest is tussen 15 februari en 1 maart van dit jaar.

Voorafgaand aan de zaai is een analyse gemaakt van de bouwvoor om de hoeveelheid reststikstof te meten. De stikstofmetingen zijn halverwege de winter en na de oogst van de vanggewassen herhaald. Tijdens de teelt is op een aantal momenten de gewasstand beoordeeld. De Snelle Lente Rogge-objecten in de proef zijn in 3 zaaizaadhoeveelheden per hectare beproefd (1.5, 2 en 2.25 miljoen zaden per hectare).

Overzicht proef vanggewassen in meerdere herhalingen en 3 stikstoftrappen

Oogst
De locaties zijn allen geoogst tussen half en eind april. Bij de oogst is de bovengrondse massa gewogen (vers en droge stof) evenals de ondergrondse massa van een aantal objecten. Op deze manier was het mogelijk om van deze geselecteerde en meest belangrijke objecten aan de hand van de humificatie coëfficiënt de totale hoeveelheid effectieve organische stof te bepalen. Tevens is van de beproefde vanggewassen op 1 locatie na de oogst de voederwaarde bepaald.

Conclusies en aanbevelingen
De uiteindelijk gerealiseerde drogestofopbrengsten over alle geteste objecten bleken tussen de locaties verschillend en afhankelijk van zaaitijdstip, zaaiomstandigheden, de stikstofbodemvoorraad, het moment van bijbemesten en de oogstdatum. Daarnaast heeft het zeer droge voorjaar op de proeflocaties met de lichtste grondsoort mogelijk ook invloed uitgeoefend. De vroegst gezaaide proeven, waarbij onder goede omstandigheden is gezaaid, realiseerden de hoogste opbrengsten.

Uit de proeven blijkt dat het op basis van de resultaten, raadzaam is om Snelle Lente Rogge op 2 miljoen zaden per hectare te zaaien in plaats van 1,5 miljoen zaden. Er blijkt weinig meerwaarde om 2,25 miljoen zaden per hectare te zaaien.

Italiaans en Engels Raaigras lieten in nazaai te weinig ontwikkeling zien. Dat heeft, ten opzichte van onder andere Snelle Lente Rogge, geresulteerd in weinig bovengrondse opbrengst en minder opname van reststikstof in de herfst, de winter en het voorjaar. Ook ten opzichte van de gangbare winterrogge (tot nu toe een veel gebruikt vanggewas voor zaai na de maïsteelt) lieten de Snelle Lente Rogge-varianten een meeropbrengst zien. Gemiddeld over de 4 locaties in België en Nederland realiseerden de behandelingen die met 100 kg N/ha zijn bemest, een drogestofopbrengst per hectare van respectievelijk 5.086 kg voor Snelle Lente Rogge (2 miljoen zaden/ha) tot 5.100 kg voor een mengsel van Snelle Lente Rogge (2 miljoen zaden/ha) met 20 kg Adrina Italiaans Raaigras (het zogenaamde EAG-mengsel).

Van de proeflocatie waar de objecten ook beoordeeld zijn op voederwaarde is uit de analyse vast komen te staan dat van alle Snelle Lente Rogge-varianten de VEM-waarde rond de 960 lag en het ruweiwitpercentage rond de 16%. Het gaat hier om de objecten die bemest zijn met 100 kg stikstof per hectare. De voederwaarde en ook de opbrengst was mogelijk nog hoger geweest als de droogte geen rol van betekenis had gespeeld.

Netto proefveldjes uitgemaaid en gewogen met behulp van de Haldrup proefveldoogstmachine

Op basis van de drogestofopbrengsten is aan de hand van de humificatiecoëfficiënt de hoeveelheid effectieve organische stof (EOS) bepaald. Hoewel op basis van de verse en drogestofopbrengst van de bovengrondse delen de meerwaarde van het toevoegen van Italiaans Raaigras beperkt is, is er met een mengsel van 2 miljoen zaden Snelle Lente Rogge en 20 kg Italiaans Raaigras (Adrina) wel sprake van de hoogste opbrengst aan EOS per hectare. Gemiddeld over alle proeven is met dit mengsel 55% van de EOS afkomstig uit de ondergrondse delen. Dit in vergelijking met alle andere geteste vanggewassen. Dit is met het oog op de EAG-wetgeving in België, maar ook met betrekking tot de levering van organische stof aan de bodem de meest interessante optie.

Meer informatie?
Meer informatie is verkrijgbaar bij uw eigen KWS-adviseur. Zijn contactgegevens zijn hier te vinden. U kunt ook bij hem of anders bij uw leverancier van zaaizaden Snelle Lente Rogge of het mengsel van Snelle Lente Rogge met Adrina Italiaans Raaigras bestellen.

In navolging van het succes met Snelle Lente Rogge zijn veel zogenaamde kopieën, waarvan men beweerd dat deze net zo goed of zelfs beter presteren, in de markt. De enige echte Snelle Lente Rogge met een bewezen meerwaarde wordt exclusief geleverd in de herkenbare oranje verpakking.

Snelle Lente Rogge wordt exclusief geleverd in de herkenbare oranje verpakking
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden