Eigen foto

Nieuws Aardappelen

Gevolgen sjoemelpootgoed niet te overzien

6 Mei 2019 - Niels van der Boom - 27 reacties

De omvang van het illegaal vermeerderde en verkochte pootgoed van het ras Fontane is significant. Alleen al dit jaar gaat het om 250 ton pootgoed dat niet gekeurd is. Volgens de waakhond is minstens 3 teeltjaren op illegale wijze pootgoed vermeerderd en verkocht. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van Breeders Trust.

Medio maart maakte Breeders Trust bekend illegale pootgoedhandel op het spoor te zijn. Eind april maakte de waakhond bekend dat het, met de NAK, de daders heeft gevonden. Maandag 6 mei zijn er meer details naar buiten gebracht. Het zou gaan om het grootste pootgoedteeltbedrijf van Nederland, met meer dan 350 hectare pootgoed.

Grote volumes
Er is volgens Breeders Trust in minstens 3 teeltjaren gefraudeerd met het fritesaardappelras Fontane. Over oogstjaar 2018 gaat het om 250 ton, dat handelsbedrijf Zeeland Trade vervolgens aan Belgische en Nederlandse consumptieaardappeltelers heeft verkocht. De telers wisten in de meeste gevallen niet dat het om illegaal vermeerderd pootgoed, met vervalste certificaten, ging.

Het teeltbedrijf heeft inmiddels toegegeven het ras Fontane gedeeltelijk van de pootgoedpool van het handelshuis te hebben onttrokken. Deze ongecertificeerde partijen werden verkocht aan handelsbedrijf Zeeland Trade in Vogelwaarde. Hier kregen de pootaardappelen een vervalst NAK-certificaat. Tussen dit bedrijf en de teler zat soms een tussenhandelaar, maar die was niet op de hoogte van de fraude.

Geert Staring, de directeur van Breeders Trust, spreekt van een schande, omdat het vertrouwen in het NAK-certificaat op internationaal niveau is geschaad en een groot aantal Nederlandse en Belgische aardappeltelers is gedupeerd. "Zij zijn misleid en ongewild betrokken geraakt bij illegale handel in uitgangsmateriaal."

Meerdere rassen?
De dienst roept de telers en handelaren op om hun administratie over de afgelopen 3 jaar te controleren als zij met de betrokken partijen hebben gehandeld. Het is ook mogelijk dat andere rassen illegaal vermeerderd en verhandeld zijn. Op het vervalste certificaat staat het nummer 549.495.787 vermeld. Bedrijven die zich hierin herkennen, kunnen zich bij Breeders Trust of de NAK melden.

Vanwege de omvang, ernst en herhaaldelijke vervalsingen hangen hoge boetes en claims boven het hoofd van de betrokken partijen, zo staat in een persbericht. Daarnaast is er sprake van een contractbreuk tussen de pootgoedteler en het pootgoedhandelshuis. Ook kunnen de telers van consumptieaardappelen zelf een civiele procedure starten tegen de Zeeuwse leverancier.

Aardappelen weer rooien
"De kans is (zeer) groot dat het illegale pootgoed gerooid moet worden", meldt Staring. "De Nederlandse en Belgische autoriteiten willen hier geen enkel risico nemen, omdat het uitgangsmateriaal eveneens consumptieaardappelen kunnen zijn. Daarbij is er geen traceerbaarheid, omdat het officiële certificaat ontbreekt. Dit is zuur voor de betrokken telers. Ik geloof echt dat zij te goeder trouw zijn geweest."

Het is niet voor het eerst dat illegaal vermeerderd pootgoed weer moet worden gerooid. Echter, de schaal van deze zaak is volgens de directeur uniek. "In mijn 40 jaar heb ik dit nog nooit meegemaakt. In het verleden hebben we zaken met illegale NAK-certificaten gehad, maar het ging dan om relatief kleine partijen in Kosovo en Turkije. Nu is het dicht bij huis en met de grootste afnemer van Nederlands pootgoed. Het certificaat en het logo staan voor vertrouwen. De keuringsdienst tilt er dan ook zeer zwaar aan."

Financieel gewin
Staring kan overigens wel een reden opnoemen waarom het teeltbedrijf en de handelaar de fraude pleegden: "1 certificaat staat voor maximaal 30 ton gecertificeerd pootgoed. Met de huidige marktprijzen praat je over €30.000 per label. De bedrijven werden steeds brutaler in hun doen. Op zo'n grote schaal merk je het ook amper wanneer per hectare enkele tonnen worden achtergehouden."

De NAK en Breeders Trust proberen de partijen keihard aan te pakken. En ook achter de schermen wordt hieraan gewerkt. Bijvoorbeeld bij de zaak van afgelopen november, waarbij een pootgoedbedrijf in Luttelgeest werd betrapt.

Opnieuw poten?
De autoriteiten moeten nu een uitspraak doen over de gevolgen, die waarschijnlijk uitlopen op het rooien van de poters. Vervolgens mogen de telers weer opnieuw gecertificeerd pootgoed poten, zo denkt Staring. De vraag is of het dan niet te laat is en of zij überhaupt nog aan pootgoed kunnen komen. Vandaar dat het getroffen bedrijven ook oproept om zelf actie te ondernemen tegen de leverancier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
krud 6 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882354/gevolgen-sjoemelpootgoed-niet-te-overzien]Gevolgen sjoemelpootgoed niet te overzien[/url]
heb nog wel wat over
Inkoper 6 Mei 2019
De info die ik had blijkt dus te kloppen.
Wat gebeurt nu verder met deze "handelaar".
Ik verneem dat hij nog probeert zijn bestaande contracten te laden, wat zijn goed recht is natuurlijk.
Ik zou als leverancier wel boter bij de vis eisen, als ik het zo lees, zou die hele sjoemelaffaire weleens een stevige duit kunnen kosten en maar goed ook.
Puik werk van Breeders Trust, NAK en FAVV.
Abonnee
André 6 Mei 2019
Zo, zo,die kan de tent wel sluiten toch, en de naam komt ook nog wel, googelen
Peter34 6 Mei 2019
och, als je zo groot bent en op eigen grond teelt is een half miljoen boete op zich wel een lastige winkelhaak, maar voor een bedrijf van die omvang, toch goed te overzien.
volgende keer nog wat doortrapter handelen. je wordt ook niet zomaar de grootste.
Narcos 6 Mei 2019
Dit soort praktijken wordt al jaren oogluikend geacepteerd, maar kan niet door de beugel.
Goede export naam van pootgoed wordt opnieuw bezoedeld.
Tijd om stevig in te grijpen en alle stromen in beeld te brengen.
Hoe kan het ook anders dat er na een seizoen met matige oogsten er ineens zo veel meer hectares geplant kunnen worden.
De illegale handel kost zo de ganse sector klauwen vol geld.
pootgoed teler 6 Mei 2019
nou nou wat een nieuws. dat wisten we toch al. Dit wordt al vele jaren op grote schaal toegepast. t is net hennepteelt, het mag niet maar het is zo makkelijk heeeeel veel geld verdienen.
lautje 6 Mei 2019
er wordt door de licentiehouders naar mijn idee teveel verdiend. dit lokt vervolgens zulke zaken uit... de consumptieteler betaald het gelag!
peter34 7 Mei 2019
@pootgoed teler. Nee dat wist ik niet. Waar hapert het systeem? Bij de keurmeesters, te goed van vertrouwen? Of moet big brother ook bij pootgoedtelers gangbaar worden? Meer controle, meer bureaucratie? Want het vertrouwen is weg. Waarbij de goeden onder de kwaaien lijden? Wie wil in zo'n samenleving leven?

Als dit inderdaad schering en inslag is, is het tijd dat een anoniem meldpunt beschikbaar komt en in het belang van de pootgoedsector hoge straffen, die naar vermogensdraagkracht worden uitgedeeld.

Relater de hoogte van de straf aan bijvoorbeeld hectares eigendom. Onrechtvaardig? geen gelijke behandeling?* Voor criminelen moet gelijke behandeling geen idee zijn.
Als dit inderdaad gangbare parktijk is, staat de geloofwaardigheid van de pootgoedsector op het spel, zowel bij consumptietelers als in het buitenland.

*Je weet wel zoals in Scandinavie, waar de straf voor de zelfde overtreding voor de directeur van Nokia veel hoger is als die voor bijv. een leraar.
Abonnee
Vrij grof 7 Mei 2019
Er word door consumptie telers zelf ook al genoeg gesjoemeld en er zijn er ook bij die gericht op zoek zijn naar illegale partijen pootaardappelen alleen maar vanwege de prijs of zich kapot ergeren aan het bestaande systeem van te hoge prijzen en te lage telersprijzen van pootgoed, met dank aan o.a. fabrieken en handelshuizen.
optimist 7 Mei 2019
ik lees hier allemaal ontevreden consumptie telers die zeuren op pootgoedtelers en handels huizen ga dan gewoon bintje pootgoed en daarna bintje consumptie telen dan heb je niet met handelshuizen en friet kartels te maken
en dus vrijheid blijheid
Abonnee
realist 7 Mei 2019
Heb begrepen van m'n keurmeester dat er nu ook wordt gekeken naar consumptieaardappelen waarvan de kleinere maat uitgedraaid wordt voor eigen pootgoed.
Abonnee
Graanui 8 Mei 2019
Vraag me af waarom dat alle aardappelen van deze teler niet uit de keuring wordt gehaald. Het is niet te bewijzen dat hier niets illegaal mee is gebeurt maar ook niets lijkt op dat het volgens de regels gaat.

Is het belang van agrico zo groot om niet per direct afscheidt te nemen van deze maffia praktijken? En agrico wist van niets???
Abonnee
klaas jan 8 Mei 2019
Op deze wijze gaan ze de claim innen oftewel verrekenen met oogst 2019
Abonnee
Futures 9 Mei 2019
Agrico is een boevenbende.
Abonnee
Troep 9 Mei 2019
Inderdaad snap ook niet waarom Agrico deze teler nu al niet royeerd. Wie kan garanderen dat wat er nu in de grond bij deze mts...... geen sjoemelpootgoed is?
Abonnee
NAK neutraal 9 Mei 2019
Troep schreef:
Inderdaad snap ook niet waarom Agrico deze teler nu al niet royeerd. Wie kan garanderen dat wat er nu in de grond bij deze mts...... geen sjoemelpootgoed is?
Als de NAK volgens haar richtlijnen werkt (grote teler of kleine teler maakt niet uit) telernr nu al intrekken. Hoe kan de NAK en het handelshuis oogst 2019 van deze teler fair afzetten?

Of als afnemer dit telernr niet accepteren. Zij hebben willens en wetens de boel bedonderd!!!!
topboer 9 Mei 2019
Men drinke een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was…
Abonnee
pruikenmaker 9 Mei 2019
Dit is toch wel zeer zware criminaliteit en is nooit goed te praten.
Maar het wordt wel uitgelokt door de fritesfabrieken en handelshuizen die te samen een gigantisch verschil creeren tussen uitbetalingsprijs aan pootgoedtelers en de vraagprijs van pootgoed aan de consumptietelers.
Dan blijven er boerencriminelen in deze vacuumruimte springen.
Bovendien klopt er nog iets niet:
Zo weinig pootgoed en dan een zo groot areaal weten uit te planten.
Men weet dat het niet klopt, maar ja, fritesfabrieken hebben hier een groot belang en keuren hiermee deze wantoestanden die nu naar buiten komen zeker niet af.
Abonnee
Kjol 9 Mei 2019
Ga even rekenen: 250 ton sjoemelpootgoed doet misschien 10 cent/kg meer dan in de pool. Winst €25000,-
Omzet van dit bedrijf is 350 hectare pootgoed x € 10000,- is € 3.500.000,-

Waarom zou iemand dit risico nemen voor zo weinig voordeel, nee er moet meer aan de hand zijn, is dit afgekeurd pootgoed, komt dit uit consumptiepercelen?? Volgens mij is nog lang niet alles in de media gebracht van wat er werkelijk gebeurt is.

Abonnee
boteropthoofd 9 Mei 2019
niet goed te praten. Maar dit bedrijf zó hard straffen is nogal wat. Denkt de NAK nou werkelijk dat deze teler zoiets nog ooit in zijn hoofd zal halen??
Ben benieuwd op welke of bij welke "Agrico-telers" de NAK of Agrico deze aardappelen laten sorteren en opzakken. Hoop voor deze gestrafte teler niet in zijn eigen regio.
Abonnee
Kjol 9 Mei 2019
Sorteert en zakt de teler zelf op.
schoenmakers1 9 Mei 2019
regelgeving steeds strenger maken, foutjes uitlokken, op sommige plaatsen oogluikend toestaan, en dan iemand die het pispaaltje is kapot maken, het zou in Nederland kunnen gebeuren
Zee Land Treet 10 Mei 2019
Deze mega oplichter en frauderende wortel en witlof maffioos zal er ook weer niet tussen zitten.
Och, och en nog geen winst.
Wat een looooooooooooooserrrrrrrrrr
Braban treet 12 Mei 2019
Heb idd ooit es handel gedaan met Wim B. Mee eens
zvl 13 Mei 2019
De Belgische boeren die in Zeeuw Vlaanderen sjoemelpootgoed hebben gepland moeten niet vernietigd worden , dus nu eist de Boerenbond in België hetzelfde . Het is te zot voor woorden dat dit allemaal toe gelaten wordt.
Cagri 14 Mei 2019
Maar...waarom moet een label toch zoveel kosten? Dat is vragen om fraude en de hoge kost is blijkbaar niet omdat men zoveel werk heeft aan de grondige controles anders kon zo een zaak toch niet gebeuren.heb al langer vragen ivm nak kwaliteit, als ik zie wat een rommel tussen het pootgoed is wat ik sommige jaren ontvang (dit jaar potertjes met formaat van knikkers,...)
Berry 14 Mei 2019
Om teleurstelling te voorkomen kunt u altijd van te voren bij de leverancier kijken naar de aardappels
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden