HZPZ

Interview Gerard Backx

'Je vraagt je af: zijn er meer pootgoedfraudeurs?'

10 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 52 reacties

De ontdekking dat het grootste pootgoedbedrijf in Nederland illegaal pootgoed vermeerderd en verkocht heeft, heeft veel losgemaakt. Dat geldt ook voor pootgoedhandelshuis HZPC. Gerard Backx, de CEO van HZPC en tevens voorzitter van het bestuur van Breeders Trust, reageert op de kwestie.

De omvang van de fraude, waarbij onder andere certificaten zijn vervalst, is significant; zo is er in meerdere jaren fraude gepleegd. Het gaat om een teler die voor Agrico teelt, maar ook pootgoedhandelshuis HZPC kent de bewuste teler.

Er is besloten dat deze teler niet langer voor Agrico mag telen. Kan hij elders, bijvoorbeeld bij HZPC, aan de slag of moet hij helemaal stoppen met het telen van pootgoed?
"Ik weet niet wat keuringsdienst NAK gaat doen. Als zij de maatregel toepassen niet meer te gaan certificeren bij de bewuste teler, dan kan hij voor geen enkel handelshuis pootgoed telen. Daarnaast is het zo dat de samenwerking tussen een pootgoedhandelshuis en teler van 2 kanten moet komen. Je moet het als handelshuis dan ook maar willen. In dit geval zal de teler in ieder geval niet meer voor ons mogen telen."

Waarom is deze teler niet meer welkom bij HZPC?
"Wij hebben 2 decennia terug al problemen gehad met de bewuste teler. We hebben toen ook afscheid genomen. Het zijn lastige dilemma's, waar je zorgvuldig mee moet omgaan. Het gaat immers om mooie oppervlaktes, die je zo kunt contracteren. Echter, er moet wel onderling vertrouwen zijn en je moet je waarden in de gaten houden."

Hoe kan het dat fraude op een dergelijke schaal in verschillende jaren plaatsvindt?
"Wij zijn eveneens geschrokken van de omvang van deze fraude. Na de fraude eerder dit jaar met een teler uit de Noordoostpolder (Flevoland), is dit de tweede ernstige zaak in 1 jaar tijd. Wij vragen ons daardoor ook af of dit slechts het topje van de ijsberg is. Wij vinden het spijtig dat we de situatie met de teler uit de Noordoostpolder niet eerder in de gaten hadden (hij teelde immers ook voor ons), maar we hadden het ook nooit verwacht."

"Het toont ook aan dat een groot deel van het Nederlandse systeem is gebaseerd op vertrouwen. Daarbij is het opvallend dat dit zelfs gebeurt bij pootgoedprijzen die al 10 jaar zo goed zijn. In mijn ogen gebeurt deze fraude dan ook niet uit armoede."

Deze situatie levert schade op voor het imago van de hele Nederlandse pootgoedteelt. Wat kan een handelshuis doen om dit te voorkomen?
"Wij hebben een behoorlijk grote buitendienst en hopen fraude op een dergelijke schaal daardoor tegen te komen. Er zijn eigenlijk 2 manieren van fraude mogelijk: je kan percelen niet als pootgoedpercelen aangeven of je kan op iedere hectare een paar ton achterhouden. De eerste vorm is lastig te controleren, zeker bij een groot areaal. Daarom controleren wij al jaren of het aantal tonnen dat we ontvangen van een teler klopt met onze inschatting. Een verschil van 1 ton met de gemiddelde opbrengsten kan, maar afwijkingen van 3 ton hebben wij wel in de gaten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
52 reacties
ad akkermans 10 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882427/je-vraagt-je-af-zijn-er-meer-pootgoedfraudeurs]'Je vraagt je af: zijn er meer pootgoedfraudeurs?'[/url]
Misschien is het wel hele systeem rot als een mispel. .Het gaat alleen om licenties. Iedereen verdient eraan. Pootgoed is alleen voor fritesfabrieken en handelshuizen te koop .En die moeten er ook aan verdienen. Er is geen controle meer van de overheid dus vrij spel. Om nu op een vermeerderaar te gaan schelden dat hij het licentiesysteem omzeilt is wat overdereven. En zeuren dat de voedselveiligheid in het geding is overdreven.
laat me niet lachen backx 10 Mei 2019
Wat er vroeger allemaal met de bintje gebeurde, gebeurd nu met de licentie rassen.
Het bintje is 75% van zijn areaal kwijt in 10 jaar tijd, maar de belg is zijn zwart geld nog lang niet kwijt..........
Natuurlijk is dit het tipje van de ijsberg maar hoe kan het ook anders.
Een buitendienstman van hzpc agrico e.d komt misschien een uur per week in de loods bij de teler, de nak kijk naar de aangeboden partijen, niet naar wat er nog overal staat of gestaan heeft in de koeling, daar heeft hij helemaal geen tijd voor.
Het keuringssysteem gaat steeds meer naar, de verantwoordelijkheid leggen bij de teler.
De zaaizaad en pootgoed-wet word steeds verder uitgekleed, max 10% van ons graan en graszaad is nog door de nak gecontroleerd.
Dat gaat met onze aardappelen ook gebeuren zeker weten.

dhr backx heeft met zijn club het ras challenger in handen, ook een ras wat gewild is Belgie en Frankrijk.
Agria is vrij dus daar is het minder actueel, een belg kan ook helemaal geen agria bewaren die wilt hij helemaal niet.

fontane en challenger zijn de enige rassen die de (west-) vlaming en waal kent.




belge 10 Mei 2019
belgen zijn niet zo dom als je denkt
we kennen ook bintje, asterix, desiree, royal, markies, innovator, premiere, amora, etc..
Abonnee
erik 10 Mei 2019
volgens mij hoef je je dat niet af te vragen Gerard
petatje 11 Mei 2019
precies. in Belgie is er nog altijd een circuit dat er niet is! Om dat te bedienen, daar hoor dit bij.
Het zit zelfs in de belganotering, de toeslag die er niet is! Dat is Belgie. Vraag niet hoe het kan, maar het is er dankzij dit soort kanalen. Wellicht een eyeopener voor Kjol met zijn Hollandse berekeningen

Baron 11 Mei 2019
Het is gewoon simpel. Als je een dier aan de ketting zet en er niet goed voor zorgt wil die ook los zien te komen. Zelfs als het pijn doet of verwonding veroorzaakt.
Dat geldt ook voor ondernemers en dus ook voor pootgoedtelers.
Aan de ketting is gewoon niet fijn. Zeker niet als jouw inspanningen tot enorme winsten leiden bij degenen die jouw product afpakken
Piet 11 Mei 2019
Deze beeldspraak is nog veel meer van toepassing op consumptietelers. Je moest trouwens eens weten hoe groot de geleden schade is bij alle consumptietelers die in het verleden zaken deden met bewuste handelaar. Schandalig! Vanaf pootgoed tot eindproduct regelrechte diefstal.
nieuws 11 Mei 2019
Aan de redactie van boerenbusiness.

Is het niet mogelijk om eens een artikel te schrijven over deze handelaar. Hoe hij werkt, wat hij doet, in welke sectoren hij bezig is.

Na het lezen van alle artikelen over de pootgoed fraude en het biowwitloof. Ben ik toch wel benieuwd geworden. Hier zit een mooi artikel in.

Op pzc staan een paar artikelen

https://www.pzc.nl/bergen-op-zoom/opschudding-grootschalige-fraude-met-aardappelen-in-kruisland~a4814746/

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/bedrijf-uit-vogelwaarde-verdacht-van-omvangrijke-fraude-met-250-ton-ongekeurde-aardappelen~a55cad5d/


Abonnee
XX 11 Mei 2019
Erg laag van dhr Backx om hier een voorval uit 1993 nog bij te gaan betrekken ...
Anti Bakx 11 Mei 2019
De bestuurders van onze graai coöperaties spannen mooi samen met de groot industrie.

Er zou bij henzelf eens een lampje moeten gaan branden.

Abonnee
claas 11 Mei 2019
Er moeten veel meer sjoemelaars zijn die illegaal pootgoed telen/verhandelen. Hoe verklaar je het dat het aardappelareaal elk jaar stijgt en de landelijke opbrengst nog niet zo laag is geweest door de droogte van vorig seizoen. Vroeger moesten de certificaten en verzamelcertificaten op de zitdag van de NAK ingeleverd worden. In combinatie met de meitelling was er veel meer zicht op. Nu moeten de telers het zelf bewaren.
Berry 11 Mei 2019
Afgelopen jaar wel minder tonnen maar enorm aantal knollen.
Zuinig zijn 11 Mei 2019
Wij hebben de 28/35 niet gesneden, maar in 4en gedeeld :)
Kjol 11 Mei 2019
FIOD gevalletje dus, kan die ook een rondje doen. Best wel zielig als je je geld zo moet verdienen en het anders niet red.
Bij de redactie bekend 11 Mei 2019
Gerard hoe veel boter kun je op je hoofd hebben. Zal het voorbeeld, man en paard, maar niet noemen. Weet nog goed hoe snel je een pootgoed teler binnen harkte nadat, en dat was bij jullie bekend, hij om dezelfde reden door een collega handels relatie was verbannen.
Krokodillen tranen?
???!!! 11 Mei 2019
er vallen licentierassen af. afnemers worden hzpc (te) machtig. leveranciers worden hzpc (te) groot.
niets anders dan hoogmoed. en hoogmoed komt...beurwaarde hzpc -10%, volgende beursdag over bijna half jaar: -10%. over jaar: opnieuw -10%. en zo nog verder...
Abonnee
Boter op het hoofd 11 Mei 2019
Wat de teler en handelaar gedaan hebben valt zeker niet goed te praten, maar nu moeten de rest van de pootgoedtelers niet gaan doen of ze 'roomser zijn dan de Paus'. Dat weten we natuurlijk allemaal.

Abonnee
Foute Backs 12 Mei 2019
Meneertje staat weer lekker primitief te doen en de onschuld uit te hangen. Hij zegt de prijzen zijn al tien jaar zo goed , dat is echt iets wat u zelf vind en wat alleen door u maar dan ook alleen door u in alle media heel breed wordt uitgedragen ; het systeem is gebaseerd op vertrouwen ,vertrouwen meneer Backx moet wel van twee kanten komen; hij weet absoluut niet wat de N.A.K. gaat doen [staat u nog te liegen ook ] . Hieruit blijkt dat u mijlenver van de werkelijkheid en van de realiteit af staat. U bent echt iemand die alleen aan zichzelf denkt.
baks 12 Mei 2019
gezondere verdeling van de marges in de pootgoedketen zou al veer voorkomen denk ik
Poterboer 12 Mei 2019
Iedereen zit mekaar alles te verwijten. Incluus gerard, roepen dat de poterboer al 10 jaar top draait is iets wat ik tegenwoordig meer hoor van bestuurders maar klinkklare onzin is. Enorme schuldenberg en 16 uren op een dag werken is heel gewoon. Ieder jaar blijft er een paar centen over voor belasting de rest gaat terug voor vervangingsinvesteringen. Ik zag e.e.a. al aankomen. Tekort pootgoed is er bijna nooit. Als 25/28 wordt afgeroept dan kun je je klaar maken. Er kunnen rustig duizenden hectares van worden geplant. Daar komt bij dat er sowieso veel knollen aan een plant zaten. Dus de areaalgroei is een fluitje van een cent. Als ik consumptieteler was zou ik mij nooit laten leiden door krapte in pootgoed. Maar dat weten jullie ook wel. Belachelijk ook dat de pootgoedhandelshuizen vaak te vroeg beginnen te schermen met termen als krapte. Dat hitst de hele boel op. Zelfs heb ik vrije poters zeer goed verkocht en toch is de helft blijven STAAN. Op het eind was er gewoon te VEEL verkocht. Ze zijn op de consumptieauto beland en dat doet, ondanks dat ze zeer goed zijn betaald, PIJN. Daarvoor teel ik namelijk geen poters. Ook ik vind de macht van enkele spelers in de keten te groot worden, en de enige juiste manier om hierop te anticiperen is door de schuldenberg versneld af te lossen en het moeten wordt willen. Groeten
Inkoper 12 Mei 2019
We kunnen en moeten uit dit voorval leren.
Mekaar verwijten maken heeft echter geen zin, wel moeten we de rotte appels proberen te verweideren uit de hele keten.
Blijkbaar was en is de betrokken handelaar niet aan zijn proefstuk toe ( ik lees over ontegelmatigheden ivm bio-witlof ).
De verwerking die zo prat gaat op duurzaamheid zou een leveringsverbod moeten uitvaardigen tegen betrokkene, dan moet hij vanzelf stoppen met zijn frauduleuze handel.
Wat ik mij wel afvraag is, welke garantie we hebben op het pootgoed dat van de frauderende teler komt met zijn geldig certificaat .
Is de NAK en Agrico zeker dat hiermee niet gesjoemeld is ?
De hele pootgoedhandel is gebaseerd op vertrouwen en heeft jarenlang goed gewerkt.
Vertrouwen moet echter verdient worden.
Ik denk dat de grote handelshuizen en de NAK veel werk zullen hebben om dit vertrouwen terug te herstellen.
Ik pleit voor aankoop op telernr eventueel met premie, op deze manier worden de telers die goed werken, beloond voor hun keurig werk.
In de handel van vrije rassen als Bintje, betalen we ook al eens extra voor een partij van deze of gene teler.
eerlijk verhaal 12 Mei 2019
Eerlijk verhaal poterboer.
Het grote probleem was dat de pootgoedboeren er zelf gingen in geloven dat de prijs werkelijk 80 cent (35/45 bintje) was. Het was gewoon 1 grote luchtbel en in april is die ontploft.
De gekte dat gecreëerd word dat er te weinig pootgoed is. Is niet een nadeel voor de consumptieteler maar ook voor de vrije pootgoedteler.

Maar hoe die prijs op 80 cent komt dat zal een raadsel blijven.

Ik ben benieuwd naar de prijsvorming van dit teeltjaar. Waarom zou je vrije bintje poters kopen voor meer dan 25 cent als je weet dat ze kunnen dalen van 80 cent naar 20 cent op 1 maand. Ik ken niet veel producten die ik gebruik in het dagelijkse leven die zo een een prijsval maken.


kleii 12 Mei 2019
Ik heb poters gekregen van een teler uit kruisland .Ik had graag het telernummer van de sjoemelende boer gehad . De poters zagen aan de buitenkant wel ok uit .
Abonnee
kraai 12 Mei 2019
Laten we als pootgoedtelers blij zijn dat iedereen in het tekort heeft geloofd, zodoende hebben we een fatsoenlijk saldo.
handel is emotie
Abonnee
ikke 12 Mei 2019
die poters uit kruisland zijn echt wel goed hoor ze hebben er alleen een schakel lees agrico er tussen uit gehaald
nieuws 12 Mei 2019
@redactie boerenbusiness.

Is er een mogelijkheid dat teler en handelaar ook hun verhaal mogen doen.
Het is nogal een eenzijdig verhaal zonder wederhoor.



waal 12 Mei 2019
1 ding weet ik wel dat er in de pootgoedtak 10 x zoveel word verdiend als in de consumptie tak . land pacht geven de pootgoedheren vaak het 2 voudige wat een gemiddelde consumptie teler kan geven , trieste zaak
Abonnee
ikke 12 Mei 2019
waal dit is echt onzin het lijkt anders dan het is onder de streep marginaal verschil vraag maar bij countus alleen veel gelijkmatiger
Liekele 13 Mei 2019
Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste rozen maar zorg er wel voor dat je niet in het ravijn valt. Een ding is wel zeker : er waren altijd fraudeurs maar het worden er nu wel minder.
Abonnee
Niels van der Boom 13 Mei 2019
nieuws schreef:
@redactie boerenbusiness.

Is er een mogelijkheid dat teler en handelaar ook hun verhaal mogen doen.
Het is nogal een eenzijdig verhaal zonder wederhoor.



Er is contact geweest maar hieruit bleek dat geen behoefte/mogelijkheid was aan/tot het geven van informatie.
Abonnee
Vrij grof 13 Mei 2019
Waal kan het licht bij het ander blijkbaar niet zien branden, of hij verdient zelf bijna niets aan zijn consumptie.
Oplossing: verhuren voor pootgoed Waal!!!
nieuws 13 Mei 2019
@Niels van der Boom

Ik denk dat er veel mensen wel zijn verhaal willen weten. Want hij doet heel veel zaken in de aardappelteelt.
Raar dat hij zich niet wil verdedigen in de media.
Er wordt op bijna elke website, die landbouw gerelateerd is. Naar zijn bedrijf verwezen als aanbrenger van de valse certificaten.
Dus ik hoop dat jullie het bij het rechte eind hebben.
Abonnee
kleiboer 13 Mei 2019
is er al bekend of er pootaardappelen zijn op gerooid in belgie . Want ik vind het ook wel erg triest voor de collega telers daar en hoe moeten die kosten voor hun gecompenseerd worden. want xxxxxxxxxxx zal wel een kale kip zijn om te plukken.
Pietjepuk 15 Mei 2019
De teler heeft de certicificaten niet vervalst en eraan gehangen dat heeft zeeland trade zelf gedaan.

Deze teler is gewoon ook opgelicht
Zeeland ontkent dat hij wist dat het ongekeurde waren wat een bullshit teler is onder druk gezet door deze handelaar

Teler zou wat meer steun moeten krijgen dit bedrijf is het hardst werkende bedrijf van nederland dag en nacht zijn deze bezig met hun oogst . Nooit geen klachten gehad op zijn producten .

Iedereen neemt hem dit nu kwalijk maar het is altijd al een hele hele goede teler geweest .
Iedereen die er goede zaken mee heeft gedaan geeft dat vertrouwen ineens op wat belachelijk zeg .


Pietjepuk 15 Mei 2019
De teler heeft de certicificaten niet vervalst en eraan gehangen dat heeft zeeland trade zelf gedaan.

Deze teler is gewoon ook opgelicht
Zeeland ontkent dat hij wist dat het ongekeurde waren wat een bullshit teler is onder druk gezet door deze handelaar

Teler zou wat meer steun moeten krijgen dit bedrijf is het hardst werkende bedrijf van nederland dag en nacht zijn deze bezig met hun oogst . Nooit geen klachten gehad op zijn producten .

Iedereen neemt hem dit nu kwalijk maar het is altijd al een hele hele goede teler geweest .
Iedereen die er goede zaken mee heeft gedaan geeft dat vertrouwen ineens op wat belachelijk zeg .


Abonnee
tobboer 16 Mei 2019
Pietjepuk schreef:
De teler heeft de certicificaten niet vervalst en eraan gehangen dat heeft zeeland trade zelf gedaan.

Deze teler is gewoon ook opgelicht
Zeeland ontkent dat hij wist dat het ongekeurde waren wat een bullshit teler is onder druk gezet door deze handelaar

Teler zou wat meer steun moeten krijgen dit bedrijf is het hardst werkende bedrijf van nederland dag en nacht zijn deze bezig met hun oogst . Nooit geen klachten gehad op zijn producten .

Iedereen neemt hem dit nu kwalijk maar het is altijd al een hele hele goede teler geweest .
Iedereen die er goede zaken mee heeft gedaan geeft dat vertrouwen ineens op wat belachelijk zeg .


dat vind ik ook aannemelijk, een teler met deze omvang laat zich niet verlagen tot het vervalsen van labels. Die handelaar was al meer van bekend. Als je als boer daar poters van koopt kan je zelf ook bedenken hoe zit dit..........
Abonnee
De Paus 16 Mei 2019
Ooo het is toch zonde voor deze hardwerkende mensen, dat ze onder licentie geteeld pootgoed ongecertificeerd hebben verladen aan een louche handelaar, en dan nu tegen de lamp lopen....... echt zonde..........
Klaas 16 Mei 2019
Hoe is dit pootgoed dan gecertificeerd?

belge 17 Mei 2019
met een printer en een laptop ! het is zo simple
Joost 17 Mei 2019
Zo is het, oplichters zijn meestal niet slim maar wel brutaal.
Die klojo uit Vogelwaarde is zelfs heeeel brutaal.
Grensboer 17 Mei 2019
Pietje puk.

Hoe is dat pootgoed dan bij die hard werkende teler van het erf gegaan?? als voeraardappelen, want anders zit er aan iedere zak of onderlosser een label.
Uw verhaal klopt voor geen meter.
Die hard werkende teler heeft ook nog een aanzienlijk areaal in Belgie..
Heeft u al eens met de belgische keuringsdienst te maken gehad??
in belgie telen en in NL sorteren en opslaan... ik bedoel, snap je het??
Zo ken ik er nog wel 10 die op die manier groot zijn geworden er is 0,0 overleg tussen Belgische en Nederlandse keuringsdiensten.
Abonnee
Frusterend 17 Mei 2019
Het is de grens over certificaten vervalsen. Dat kan niet en mag niet. Maar roepen de grote pootgoedhuizen niet een beetje voor hun beurt? Uit betrouwbare bron vernomen, je moet als boer of handelaar eens 100 ton pootgoed bestellen, men lacht je gewoon uit. Nee, dan de fabrieken die zijn kind aan huis. Zodra je een fabriek begint zijn de pootgoed bazen er als de kippen bij om hun producten te slijten en tegen scherpe prijzen aan te bieden. Maar als individuele boer en handelaar kun je niets kopen ook al bied je 5 euro meer. En dan creëer je vanzelf andere wegen , zelfs sluipweggetjes.
Daarom een dringend verzoek: Gooi die markt open en maak deze transparant zodat ieder op een open, transparante en eerlijke manier tegen betaalbare prijzen aan pootgoed kan komen zonder gebonden te zijn aan de fabrieken.
En we willen aan de fabrieken leveren, graag zelfs maar tegen ook voor ons rendabele prijzen.
kees 18 Mei 2019
wie niet steelt of erf zal werken tot hij sterft
juf netjes 18 Mei 2019
eens met frustrerend. Sympathie voor de mensen die niet naar de pijpen van de handelshuizen en de frietfabrieken dansen. zoek vooral de grenzen en binnen het speelveld op. Fraude is over de grens, niet piepen dan. Zorg wel dat je onafhankelijk bent of word zou ik zeggen!!!
leo 18 Mei 2019
Frusterend schreef:
Het is de grens over certificaten vervalsen. Dat kan niet en mag niet. Maar roepen de grote pootgoedhuizen niet een beetje voor hun beurt? Uit betrouwbare bron vernomen, je moet als boer of handelaar eens 100 ton pootgoed bestellen, men lacht je gewoon uit. Nee, dan de fabrieken die zijn kind aan huis. Zodra je een fabriek begint zijn de pootgoed bazen er als de kippen bij om hun producten te slijten en tegen scherpe prijzen aan te bieden. Maar als individuele boer en handelaar kun je niets kopen ook al bied je 5 euro meer. En dan creëer je vanzelf andere wegen , zelfs sluipweggetjes.
Daarom een dringend verzoek: Gooi die markt open en maak deze transparant zodat ieder op een open, transparante en eerlijke manier tegen betaalbare prijzen aan pootgoed kan komen zonder gebonden te zijn aan de fabrieken.
En we willen aan de fabrieken leveren, graag zelfs maar tegen ook voor ons rendabele prijzen.
Volledig eens: valsspelers hard aanpakken: hebben zat verdiend aan deze frauduleuze praktijken. Begrijp dat boeren zelfs heel duur betaald hebben voor dat neppoetgoed. Maar er is wel degelijk een probleem om zonder binding aan fabriek aan normaal en betaalbaar pootgoed te raken. Handelshuizen kom uit jullie cocon aub en maak er inderdaad een eerlijke transparante markt van.
Abonnee
pietjepuk 18 Mei 2019
Ik ken deze pootgoed teler .
dit is het eerste jaar inderdaad zo gegaan maar deze is nu voorzien van een eigen sorteer en bewaarplek in belgie.
beetje meer verdiepen voor je wat roept
Abonnee
Fontane 19 Mei 2019
Oorzaak nr 1 van heel het fraudeverhaal is het gigantische verschil tussen de poolprijzen die de handelshuizen uitbetalen op grote rassen zoals fontane en de prijs de de consumptieteler betaalt voor hetzelfde pootgoed.

Als je als pootgoedteler dan niet begint na te denken hoe het slimmer kan en af en toe eens wat risico neemt, ben je geen ondernemer. Ik kan die pootgoedteler alleen maar groot gelijk geven dat hij zoiets doet.
Handelaar is een ander verhaal. Die rommelt al z'n hele leven en is overal al gekend voor gelijkaardige feiten.

Verder nog iets over Breeders Trust. Staring zit daar alleen om de financiële belangen van de pootgoedhandelshuizen te dienen en voor niets anders ! Die man is helemaal niet bezig met plant en bodemgezondheid en al zeker niet met de belangen van de telers.

Grootste voorbeeld een strafrechterlijk onderzoek proberen starten tegen de handelaar. Het enige wat je daarmee bereikt is dat die failliet draait. De gedupeerde consumptietelers pakken weer naast hun schadevergoeding.

Verder de eis om de aardappelen in Nederland ook op te rooien. Daar bereik je helemaal niets mee. Je rooit nooit 100 % van de knollen uit de grond nu. Mocht er al iets inzitten van bruinrot is er een grote kans dat die knollen al rot in de grond zitten. Als er aaltjes aan het pootgoed zaten is er een grote kans dat die al in de grond aan het vermeerderen zijn. Dus de besmetting is dan sowieso gebeurd.
De enige goede oplossing is om die aardappelen intensief te bemonsteren en op te volgen in het teeltseizoen. En dit op kosten van de handelaar.
Grote kans dat dat pootgoed verder zeer normaal opgroeit zonder bodem en plant gezondheidsrisico's.

Maar nee, er moet een groot voorbeeld gesteld worden dat dit allemaal niet kan. Wie zal er de grote dupe van het hele verhaal zijn ? De boer die dat pootgoed ter goeder trouw kocht bij de handelaar, want die zit met een hele hoop ellende en waarschijnlijk een schadevergoeding die hij nooit zal zien !

Ik heb nog weinig reacties gehoord van boeren belangenorganisaties of van Breeders Treut, Nvwa, Favv, Nak, vlaamse keuringsdienst, ... die de belangen van de getroffen telers dienden, wel hun eigen vel proberen redden.
Leo 19 Mei 2019
Fontane schreef:
Oorzaak nr 1 van heel het fraudeverhaal is het gigantische verschil tussen de poolprijzen die de handelshuizen uitbetalen op grote rassen zoals fontane en de prijs de de consumptieteler betaalt voor hetzelfde pootgoed.

Als je als pootgoedteler dan niet begint na te denken hoe het slimmer kan en af en toe eens wat risico neemt, ben je geen ondernemer. Ik kan die pootgoedteler alleen maar groot gelijk geven dat hij zoiets doet.
Handelaar is een ander verhaal. Die rommelt al z'n hele leven en is overal al gekend voor gelijkaardige feiten.

Verder nog iets over Breeders Trust. Staring zit daar alleen om de financiële belangen van de pootgoedhandelshuizen te dienen en voor niets anders ! Die man is helemaal niet bezig met plant en bodemgezondheid en al zeker niet met de belangen van de telers.

Grootste voorbeeld een strafrechterlijk onderzoek proberen starten tegen de handelaar. Het enige wat je daarmee bereikt is dat die failliet draait. De gedupeerde consumptietelers pakken weer naast hun schadevergoeding.

Verder de eis om de aardappelen in Nederland ook op te rooien. Daar bereik je helemaal niets mee. Je rooit nooit 100 % van de knollen uit de grond nu. Mocht er al iets inzitten van bruinrot is er een grote kans dat die knollen al rot in de grond zitten. Als er aaltjes aan het pootgoed zaten is er een grote kans dat die al in de grond aan het vermeerderen zijn. Dus de besmetting is dan sowieso gebeurd.
De enige goede oplossing is om die aardappelen intensief te bemonsteren en op te volgen in het teeltseizoen. En dit op kosten van de handelaar.
Grote kans dat dat pootgoed verder zeer normaal opgroeit zonder bodem en plant gezondheidsrisico's.

Maar nee, er moet een groot voorbeeld gesteld worden dat dit allemaal niet kan. Wie zal er de grote dupe van het hele verhaal zijn ? De boer die dat pootgoed ter goeder trouw kocht bij de handelaar, want die zit met een hele hoop ellende en waarschijnlijk een schadevergoeding die hij nooit zal zien !

Ik heb nog weinig reacties gehoord van boeren belangenorganisaties of van Breeders Treut, Nvwa, Favv, Nak, vlaamse keuringsdienst, ... die de belangen van de getroffen telers dienden, wel hun eigen vel proberen redden.
Evenmin reacties gehoord van frietfabrieken die medeschuldig zijn aan het feit dat via handelaren of rechtstreeks/pootgoedteler bijna niet aan betaalbaar goed pootgoed te komen is van de meest verwerkte rassen. Vrije wereldeconomie noemen ze dat...
Abonnee
ikke 19 Mei 2019
juist verwoord fontane staring wordt betaald door de handelshuizen direkt of indirect
Baron 20 Mei 2019
Eindelijk iemand die het juist verwoord, dank Fontane. Er wordt zoveel geraasd en gedreigd met procedures die allemaal weer door de onschuldige telers betaald moeten worden dat je er moe van wordt. En de hoofdschuldigen doen een plas, drinken een glas en alles blijft zoals het was.
grutto 20 Mei 2019
dat is een felle die Staring die mag mij ook wel eens helpen als ik een klacht indien over de kwaliteit van het aangeleverde pootgoed!
Abonnee
pootgoedteler 20 Mei 2019
Wat een drukte over de bestraffing van de fraudeurs.
Er kan beter een goede oplossing voor de gedupeerde ontvangers van het pootgoed geregeld worden, want deze zijn het kind van de rekening
doordat de door hun geleden schade niet vergoed zal gaan worden door de fraudeurs.
Door een goede regeling voor de gedupeerde consumptieaardappeltelers kan het vertrouwen in het Nederlandse pootgoed hersteld worden.
Indien dit niet goed geregeld wordt, dan is het mogelijk dat dit in de toekomst minder afzet geeft voor Nederlandse pootaardappelen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Interview Corné van Beers

'Tegengaan illegaal pootgoed ook aan sector'

Nieuws Jaarcijfers

HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden