Agrifoto

Inside Aardappelen

Export maakt markt, verwerkers zitten stil

17 Mei 2019

De aangekondigde prijssprong van een aantal weken geleden is uitgekomen. Het aanbod van aardappelen droogt op en er zijn niet veel vrije aardappelen meer beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de aantrekkende exportvraag vanuit Oost- en Zuid-Europese landen zijn de ingrediënten aanwezig voor een verdere prijssprong. Een andere belangrijke factor is het koude, niet groeizame weer. Dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de vroege aardappelen achterblijft bij het gewenste resultaat.

Achterstand vroege aardappelen
Diverse teeltspecialisten melden dat de vroege aardappeloogst (door de kou) een achterstand heeft opgelopen van 6 à 10 dagen. Het is een geluk dat de vorstschade over het algemeen meevalt. Het lijkt niet mogelijk om deze achterstand in te lopen. Er is immers geen manier om aardappelen sneller te laten groeien, ze hebben gewoon 100 groeidagen nodig om tot resultaat te komen. Daarmee lijkt een overgang in week 27 of 28 uitgesloten.

De vroege aardappelteelt in Bordeaux lijkt tevens achterstand te hebben opgelopen in de ontwikkeling. Verschillende bronnen uit dit teeltgebied vermelden namelijk dat de geprognotiseerde startdatum van de oogst met 1 week is uitgesteld.

Export loopt door
De export richting Zuid- en Oost-Europa loopt volgens diverse exporteurs uitstekend. Er is veel vraag, tegen goede prijzen. De prijs wordt met name bepaald door de kwaliteit en voor matige kwaliteit wordt zo'n €27 betaald. Hier worden vooral de poters die over zijn en ruim voorhanden zijn, voor gebruikt. Het excellente product gaat naar Spanje en Italië; daarvoor zijn topprijzen te maken. Deze week piekte deze markt zelfs op €41,50; deze prijs werd betaald door een exporteur voor een sublieme partij uit de mechanische koeling in kisten.

De fritesaardappelmarkt toont een schril contrast tot de exportmarkt. De fabrieken melden geen koopinteresse te hebben en maken enkel markt voor meeleverkilo's. Deze worden afgerekend op en rond €30. Verwerkers voeren allen dezelfde 'sitting-duck-strategie' en zitten stil, in afwachting van wat de overgang naar het nieuwe seizoen brengt. Veel keuze is er niet, want aardappelen bijkopen voor het einde van het oude seizoen lijkt lastig. Simpelweg omdat er niet veel vrije aardappelen meer te koop zijn.

Kortom: een gat in de positie van 40.000 ton, is niet zomaar gedekt. Het alternatief is om de productie van frites te verminderen en de bakovens vervroegt uit te schakelen (in afwachting op de oogst van de vroege aardappelen). Ook het onderling uitruilen van de aardappelen tussen de verschillende verwerkers wordt links en rechts bekeken.

Minimale bewegingen
Voorlopig zal de fritesaardappelmarkt in elk geval minimaal bewegen, in afwachting van het verdere groeiverloop. Daarnaast staan de verwerkers momenteel voor een grote uitdaging, met het oog op de kwaliteit van de te verwerken aardappelen. Deze lijken fysiologisch verder verouderd dan in andere jaren en daarmee veel suikers te bevatten, wat het bakken lastiger maakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden