Shutterstock

Inside Aardappelen

Mitolo Group beboet vanwege oneerlijk contract

5 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Mitolo Group, de grootste Australische aardappelgroothandel, is beboet voor de leveringscontracten die het met de telers afsloot. Volgens de rechter zijn de voorwaarden oneerlijk en wordt de teler hierin benadeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australian Competition and Consumer Commission, de waakhond die toeziet op eerlijke handelspraktijken, spande de rechtszaak aan tegen de aardappelgroothandel. De rechter oordeelde dat Mitolo Group hun telers oneerlijke contracten heeft voorgeschoteld. Het bedrijf moet daarom een boete betalen van $240.000 Australische dollars (€145.500).

Prijs lag niet vast
Het gaat om 19 contracten die werden afgesloten tussen 2016 en 2018. De voorwaarden in deze contracten voldoen niet aan de gedragscode zoals in de sector is opgesteld. Zo was niet vastgelegd wanneer de definitieve prijs werd vastgesteld, maar kon de afnemer de prijs variëren. Ook kregen telers korting voor tarra, zonder dat daar een goede kwaliteitsstandaard voor was opgesteld. Daarnaast werden de telers tegengehouden hun aardappelen aan een andere partij te verkopen.

Tot slot werd er ook een bepaling nietig bepaald. Het ging om het feit dat de nieuwe telers een exclusieve overeenkomst met Mitolo aan moesten gaan als ze land kochten van een bestaande contractteler. Het is voor het eerst dat een bedrijf berecht is voor het niet naleven van de agrarische gedragscode, die sinds 1 april 2018 geldt. Bij de ACCC aangesloten telers klaagde over de contracten. Zo kwam de zaak aan het rollen in juni vorig jaar.

Teler mag zelf koper bepalen
Het bedrijf heeft inmiddels een nieuw contract opgesteld voor de telers. Deze is transparanter, met name op het niveau van de prijs. Daarnaast is het toegestaan voor telers om hun aardappelen aan een derde partij te verkopen wanneer zij zich niet kunnen verenigen met de geboden contractprijs.

De aardappeltelers van Mitolo hebben een gezamenlijk areaal van 1.600 hectare in de staten Zuid-Australië en West-Victoria. Het bedrijf heeft 2 fabrieken met een dagelijkse verwerkingscapaciteit van 500 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden