Angel217 / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

NEPG: 'Geen nieuwe inzichten voor oogst'

10 September 2019 - Niels van der Boom

North-Western European Potato Growers (NEPG) concludeert dat de aardappeloogst voor 2019 in de EU-5 iets boven het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Dit komt hoofdzakelijk door een toegenomen areaal. In Oost-Europa ziet het kansen voor de export, al valt de oogst daar wel fors tegen.

Voor de EU-5 (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) raamt de NEPG de consumptieaardappeloogst op 27 miljoen à 27,3 miljoen ton. Dit is 3% meer dan het 5-jarig gemiddelde en 12% boven de opbrengst van vorig jaar. De organisatie baseert deze schatting op de proefrooicijfers, maar benadrukt wel dat het grootste gedeelte nog in de grond zit. Daarmee biedt het geen nieuwe inzichten.

Areaalstijging Frankrijk
De groei in het aardappelvolume wordt hoofdzakelijk door de toename in het areaal veroorzaakt; alleen het Verenigd Koninkrijk ziet geen stijging in de oppervlakte. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ervaart Frankrijk zelfs een areaaltoename van 14%, meent de organisatie. Over alle landen komt de opbrengstraming per hectare uit op 44,7 ton, tegenover 47,1 ton gemiddeld.

De verschillen tussen landen, regio's en rassen zijn groot. Daarom is het lastig om te spreken van een gemiddelde. In België worden de laagste opbrengsten verwacht en in Duitsland en Frankrijk zijn de gewassen ver afgestorven. Daardoor wordt in die landen met weinig nagroei rekening gehouden. In het Verenigd Koninkrijk, Nederland en delen van Duitsland staan de aardappelen er groener op. Alleen het Verenigd Koninkrijk gaat naar verwachting een gemiddelde opbrengst halen.

Stijgende prijs verwacht
Ondanks een bovengemiddelde oogst, schat NEPG in dat de prijs op het vasteland de komende weken kan stijgen. Dit omdat de fabrieken meer aardappelen vragen. Dit seizoen is immers met lege schuren gestart. De prijsvorming is volgens hen verstoord, omdat de vroege aardappelen op hetzelfde moment op de markt kwamen waardoor de prijs daalde.

Dat is misschien een bijzondere conclusie. Boerenbusiness becijferde eerder, op basis van eigen onderzoek, dat de verwerkingscapaciteit in de Europese Unie tussen de 24 miljoen en 27,2 miljoen ton ligt. De oogst van aardappelen, zoals NEPG die voorspelt, kan de behoefte goed afdekken. NEPG denkt dat Oost-Europa een vragende markt blijft, door de kleinere eigen oogst. Op dit moment gaan al veel aardappelen naar Polen en Roemenië.

De EEX aardappeltermijnmarkt ondersteunde maandag 9 september de gedachte van een stijgende markt. De koers van het aprilcontract sloot maandag namelijk op €15 per 100 kilo, wat een stijging van €0,30 is met het slot van vrijdag 6 september. Half oktober publiceert NEPG een nieuwe oogstraming voor de EU-5.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden