Eigen foto

Gewastour Week 29

Hoe staan de aardappelpercelen ervoor?

15 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

De aardappeltelers die met hun percelen deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn tevreden over het groeiseizoen tot nu toe. Nu er regelmatig neerslag valt, hoeven zij wel minder vaak te beregenen. De uiteindelijke opbrengst voorspellen, blijft volgens hen lastig.

Om een indruk te geven van de huidige stand van het gewas, vergelijken we de huidige groei van de aardappelen met die van oogst 2019.

Minder tal dan vorig jaar
In Middenmeer (Noord-Holland) is er minder tal dan vorig jaar, geeft de teler aan. "Het is afwachten wat er van terecht gaat komen, ik moet ze gezond augustus in zien te krijgen om genoeg kilo's te krijgen". De neerslag van de afgelopen weken is mooi voor alle gewassen. Het kwam redelijk gelijk en constant, waardoor het direct in de grond kon worden opgenomen. "Het gewas staat er beter bij dan vorig jaar", oordeelt de teler.

Aardappelen in Middenmeer: Links 2019, rechts 2020

Verschil in zware en lichte stukken
In Fijnaart (Noord-Brabant) zijn de verschillen met 2019 goed zichtbaar. Op het zware stuk staan de aardappelen nog volop in bloei, terwijl het lichte stuk van het perceel al is uitgebloeid. Dit is ook goed te zien in de onder de planten in de rug. Op de lichtere stukken zijn de aardappelen al verder dan op de zwaardere plekken in het perceel. Het is daarom erg lastig te vergelijken met vorig jaar.

Aan de foto's te zien is er minder tal op de lichtere plekken en meer op de zwaardere grond. Het tal lijkt vergelijkbaar met de zwaardere plekken op het perceel als in 2019. Op het lichtere stuk is iets minder tal dan vorig jaar. "De lichtere percelen zijn eerder begonnen, waardoor de aardappelen waarschijnlijk niet genoeg toegang tot vocht hadden tijdens de knolzetting. De zwaardere plekken zijn aan de gang gegaan toen er genoeg vocht beschikbaar was. Deze groei is gebleven, waardoor daar ook meer tal is", vermoedt de teler uit Fijnaart.

Fijnaart 15-07-2020: Zwaardere plekken in bloei en de lichtere plekken zijn uitgebloeid
De aardappelen in Fijnaart: Links 2019, midden 2020 op een lichter gedeelte perceel en rechts 2020 op een zwaarder gedeelte perceel

Minder beregend als vorig jaar
In Cuijk (Noord-Brabant) zijn ze vandaag (woensdag) 25 mm aan het beregenen. "Dit jaar is er minder beregend dan vorig jaar, toen stonden we bijna elke week wel met de haspel in het perceel",  vertelt de teler. De teler geeft aan dat er iets minder aardappelen onder de plant zitten dan vorig jaar. "Dit komt door de koude start dit jaar, daardoor is er iets minder tal". De teler wil nog niks zeggen over de oogstprognose dit jaar. "In augustus gaan ze kilo's maken. Ik kan nu bladmestvloeistoffen spuiten, vorig jaar ging dat niet." Vorig jaar lag de opbrengst rond de 60 ton per hectare.

De aardappelen in Cuijk: Links 2020 en rechts 2019
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden