Eigen foto

Gewastour Week 29

Is er meer of minder beregend in de zaaiuien?

14 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Tijdens het zaaien van de zaaiuien dit voorjaar waren overal beregeningshaspels te vinden. Door in deze droge periode te beregenen, konden de zaden in het zaaibed kiemen. Later is geregeld het haspel ingezet voor de groei. Na de regen van de afgelopen weken zijn de haspels stil komen te staan. Hoeveel is er intussen beregend en hoe verhoudt zich dat met vorig jaar?

Verwachting minder te beregenen
In Wezup (Drenthe) is het perceel zaaiuien vrijwel onkruidvrij. Het perceel is niet overal gelijk qua hoogte, waardoor de uien op de hogere gedeeltes wat achterlopen op de rest van het perceel. Ongeveer driekwart van het perceel heeft 50 á 65 centimeter loof aan de ui zitten en de groei zit er goed in. 

De teler heeft dit jaar 3 keer beregend ten opzichte van 8 keer vorig jaar.  "Ik verwacht dit jaar niet meer dan 5 keer te beregenen. Vergeleken met vorig jaar zijn we eerder begonnen, maar we hoeven dit seizoen waarschijnlijk minder vaak te beregenen." Het beregenen van de teler komt qua rendement altijd wel uit, geeft hij aan. 'Beregen kost mij ongeveer €80 per 2,5 hectare. Hiervoor moet er per beurt gemiddeld 400 kilo bij groeien. Dit lukt makkelijk, waardoor de beregening zich altijd terugverdient'.

Beregend voor een zaaibed
In Tollebeek (Flevoland) heeft de teler voor het zaaibed, de kieming en de groei beregend. Dat is 1 keer meer dan vorig jaar. Toen heeft de teler niet hoeven te beregenen om een goed zaaibed te kunnen maken. Toch verwacht de teler dit groeiseizoen nog te beregenen. "Vorig jaar heb ik op 22 juli ook beregend. Ik denk dat ik ongeveer anderhalve week vooruit kan met deze neerslag. Grote kans dat er minder neerslag komt de komende week, dan ga ik weer beregenen", aldus de teler uit Tollebeek.

Vroeg begonnen
In Heijen (Noord-Brabant) en Kimswerd (Friesland) zijn de telers dit jaar eerder begonnen met beregenen dan vorig jaar. Op beide percelen hebben de haspels vorig jaar vaker een ronde gedaan voor de groei van de uien. Dit jaar is vanwege de droogte aan het begin van het seizoen vaker beregend voor een fatsoenlijk zaaibed of de kieming. In Heijen wordt vandaag (dinsdag) of morgen beregend. "Vorig jaar heb ik voor het eerst beregend op 21 juni en voor het laatst op 7 augustus. Toen heb ik in totaal 4 keer beregend. Dat aantal heb ik dit jaar al gehaald door de droogte bij het zaaien en de tegenvallende neerslag geudrende de opkomst van de uien', vertelt hij.

De teler uit Kimswerd heeft soortgelijke ervaringen als de teler uit Heijen. Hij heeft dit jaar zijn perceel vaker beregend bij de opkomst. Vorig jaar is vaker beregend tegen de droogte en voor de groei van de uien. Op het perceel in Heijen zijn de puntjes al geel aan het worden en valt het loof op sommige plekken al naar beneden. Het perceel is vroeg gezaaid dit jaar. "Ik vind dat ze wel erg vroeg vallen en wil de groei graag nog even rekken. Door te beregenen kunnen ze tot tenminste augustus goed doorgroeien", hoopt de teler uit Heijen.

De uien in Heijen krijgen al lichte puntjes
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden