LTO Ledenvoordeel

Aangeboden door Bioscope

Met satellietkaarten op zak het veld in

23 September 2020

De nieuw FieldScout-app van BioScope geeft actueel inzicht in de groei van het gewas op een perceel. Akkerbouwer Jan Wijnen gebruikt de app bij het volgen van de ontwikkeling in het veld. Hij gaat graag met de satellietkaarten op zak door het gewas en past teelthandelingen aan op de informatie.

Tot voor kort gebruikte Wijnen de satellietkaarten van BioScope op de computer, maar met het in gebruik nemen van de app FieldScout voor de mobiele telefoon is het mogelijk veel directer te reageren op verschillen in perceel en gewas. Hoe praktisch de app werkt, is het beste te zien als de akkerbouwer met de telefoon in de hand door de percelen rijdt of loopt. Hij kan zijn eigen positie zien en kan die ook koppelen aan de werkbreedte van de kunstmeststrooier of spuitmachine.

Maar het begint bij het kijken naar de verschillen en het analyseren van de oorzaken daarachter, zegt Wijnen. "Want bijstrooien of de dosering van de spuit aanpassen werkt alleen als het verschil komt door beschikbaarheid van stikstof of andere mineralen, of door verschil in ziektedruk of onkruidgroei."

Informatie begrijpen
Allereerst is het goed om de informatie op het kaartje te begrijpen. Op de biomassakaart is bijvoorbeeld aan kleurverschillen te zien waar de gemiddelde waardes op het perceel liggen en waar die boven en onder dat gemiddelde liggen. Wijnen wijst op de schaalverdeling die onder het kaartje zichtbaar is. "Daar kun je zien of de spreiding bijvoorbeeld ligt tussen de 50 en 150% of eerder tussen de 83 en 114%. Bij kleine verschillen hoef je minder te sturen."

De satelliet maakt iedere paar dagen een opname, mits er niet te veel bewolking boven het perceel hangt. Bij een gering verschil volgt Wijnen de kaartjes over een langere periode. "Soms wordt een verschil groter gedurende het groeiseizoen. Dan kun je met gewasverzorging gaan bijsturen. Soms is het gewas zelf in staat de achterstand in te lopen en soms moet je ingrijpen."

Tijd nemen
Volgens Wijnen moet je de tijd nemen om de kaarten te bestuderen. "Ze zeggen wel dat precisielandbouw tijd bespaart, maar je moet er eerst tijd aan besteden om meer inzicht te krijgen. Lopend in een perceel zie je lang niet alles. Op de trekker zie je al meer, maar met de satelliet nog veel meer. Bestudeer de kaarten en bezoek de plekken in het gewas. Niet even kijken vanaf de kopakker, maar kijken waar de grootste verschillen zitten."

Het maken van taakkaarten kan, maar kost soms veel tijd vindt Wijnen. "Je kunt ook besluiten de app mee te nemen bij gewasverzorging. Vanaf de trekker kun je direct wat plussen en minnen aan de dosering, rekening houdend met de meest voor de hand liggende oorzaak van de groeiverschillen."

Klik hier voor meer informatie over de app en de kaarten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden