Shutterstock

Inside Aardappelen

Droge aardappelen goed gevraagd

11 Oktober 2019 - 28 reacties

Daar waar de termijnmarkt deze week rond het niveau van €16 bleef hangen, is de fysieke markt enorm in beweging. Dit komt vooral door de aanhoudende natte weersomstandigheden en de oogstproblemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook deze week lag de aardappeloogst zo goed als stil. De regen in vrijwel heel Europa zorgt voor behoorlijk wat vertraging. Op veel percelen is het niet mogelijk om te rooien en op de percelen het wel kan, gooit neerslag tijdens het rooien roet in het eten. Belgapom verhoogde de notering van Fontane vrijdagochtend 11 oktober dan ook met €1 tot €11. Daarbij wordt vermeld dat de vraag groter is dan het aanbod. Ook de DCA Spotprijs Fritesaardappelen is gestegen.

Eerder leveren
Dat verschillende fabrieken moeite hebben met het aan de praat houden van de ovens, blijkt tevens uit het feit dat de telers die de aardappelen al droog in de schuur hebben zitten, worden benaderd om de aardappelen eerder te leveren. De aardappeltelers met een contract op levering 'april 2020' verladen hun aardappelen deze week en worden uitbetaald op de prijs voor levering april.

Ook worden er veel vrachtbewegingen gemaakt om die fabrieken aan de praat te houden. De aardappelen uit Nederland gaan richting Frankrijk en Polen. De Duitse aardappelen gaan naar Nederland en België, maar ook weer visa versa. Ook wordt er wat richting Engeland verladen, gezien het ook daar niet mogelijk is om te oogsten en een aantal verwerkers stil dreigen te vallen.

Agria gevraagd
Daarbij is met name de vraag naar Agria exceptioneel. Er vonden in deze week transacties plaats tussen de €15 en €19 droog uit de schuur. Vooral een verwerker uit Nederland en een aantal schilbedrijven in België lijken krap in de beschikbaarheid van dit ras te zitten.

Opvallend is dat de termijnmarkt amper reageert op de situatie. Blijkbaar willen de deelnemers op de beurs niet speculeren op een eventueel deel dat dit jaar niet geoogst kan worden. Eerst zien en dan geloven, lijkt het credo. Het vertrouwen wordt gelegd in de moderne machines en de grote oogstcapaciteit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden