Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt tikt hoogste punt in 3 maanden aan

23 Oktober 2019 - 14 reacties

De termijnmarkt van oogst 2019 heeft de laatste 10 dagen een opwaartse beweging gemaakt. Woensdag 23 oktober steeg de notering met €... naar een slotstand van ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stuwende kracht achter de stijging is het moeizame oogstseizoen. De laatste prognoses met betrekking tot de oogstvoortgang tonen aan dat er nog behoorlijk wat moet gebeuren om de aardappelen achter de planken te krijgen. Volgens historische cijfers is de oogst zelfs minder ver dan in het 'horrorjaar' 1998. In dat jaar bleef 30% van de aardappeloogst zitten door vroege vorst in de eerste helft van november.

'Nog 20 dagen nodig'
De oogst op de kleigronden is op 23 oktober in een aantal teeltgebieden voorzichtig hervat, al gaat het langzaam en moeizaam. Telers melden dat ze nog zeker 20 oogstbare dagen nodig hebben om alles te oogsten. De termijnmarkt reageert hier nerveus op. Met een omzet van 164 contracten, is er duidelijk kooplust bij de deelnemende partijen.

Doordat ook de fysieke markt stijgt, als gevolg van het stokkende aanbod van grondstof (zie PotatoNL-notering van deze week), wordt het effect (de stijging van de termijnmarkt) nog eens versterkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden