Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappeloogst in Engeland is spannend

5 November 2019 - Anne Jan Doorn - 24 reacties

De rooivoortgang in Engeland loopt ver achter. Het is niet langer de vraag of er aardappelen in de grond blijven zitten in het land, maar hoeveel. Hoe is de situatie aan de overkant van het Kanaal?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verschillende cijfers over de voortgang van de oogst in Engeland spreken elkaar enigszins tegen. De meest recente cijfers van Aviko Potato, over week 44, geven het beeld dat 80% van de aardappelen geoogst zijn. Lokale insiders spreken dit echter tegen. Volgens hen zijn deze cijfers te positief en moet ongeveer nog 30% gerooid worden. Dit correspondeert met de meest recente cijfers van AHDB Potato. Daarin wordt gesteld dat per 22 oktober 70% van het areaal in Groot-Brittannië was gerooid.

Noorden loopt ver achter
Daarna is het echter steeds nat geweest. Naar verwachting is er na deze peildatum niet veel meer gerooid. De gehele kuststreek, richting Schotland, loopt het verst achter met rooien. In het noordoosten is bijvoorbeeld slechts 30% gerooid, terwijl in het noordwesten 46% gerooid is volgens AHDB.

Ook in het midden van Engeland loopt de oogst betrekkelijk ver achter, met ongeveer 60% van het areaal dat gerooid is. Verder naar het zuidoosten is de oogst verder gevorderd. In Schotland is de oogst voor driekwart gevorderd. Vorig jaar lagen rond deze periode alle aardappelen al achter de planken in Groot-Brittannië. AHDB schrijft over percelen in het noorden, waar de aardappelen onder water staan daarmee zijn afgeschreven.

Hoeveel aardappelen afgeschreven?
Het is dan ook niet langer de vraag of er aardappelen in de grond blijven zitten dit jaar, maar hoeveel. Ook doen de natte weersomstandigheden de kwaliteit van de aardappelen geen goed. AHDB spreekt over bovengemiddeld veel rot, met name in de door regen verzadigde percelen. Er zijn ook voorzichtig zorgen over de bewaring van de aardappelen. Er komt veel grond de bewaring, wat het droogproces vertraagd.

Vorst op komst?
Ook in de afgelopen dagen is het erg nat geweest in Engeland. Voor de komende week wordt er verspreid door het land nog meer regen verwacht. Dit wekt de verwachting dat de oogst voorlopig niet heel veel sneller zal gaan. Bovendien wordt het deze week kouder, met hier en daar lichte vorst. Een rampscenario (zoals in 2012) is het nog niet maar, het wordt wel spannend. Dat is ook terug te zien aan de markt: de aardappelprijs in Engeland klimt uit het dal. Er wordt een krappe bevoorrading aan het eind van het seizoen verwacht.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden