Agrifoto

Inside Aardappelen

Prijs Spunta stijgt flink bij hoog verlagingspercentage

13 November 2019 - Anne Jan Doorn

De prijs voor pootgoed van het ras Spunta is enorm gestegen. Woensdag 13 november werd het niveau van €63 per 100 kilo bereikt op de beurs in Middenmeer. Het aanbod is krap en de telers weten dat ze hogere prijzen kunnen vragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor Spunta heeft deze week een stijging weggezet van €5 tot €63 per 100 kilo. Het gaat dan om klasse E in de maatsortering 28/55. De prijs ligt hiermee hoger dan vorig jaar. Vorig jaar werd uiteindelijk €66 per 100 kilo behaald. Dat de prijs al hoger is, komt door een dun aanbod. Hoewel het aanbod niet lager is dan vorig jaar, is het verschil dat telers nu weten dat hoge prijzen gevraagd kunnen worden.

Overigens is het aanbod van exportgeschikte klasse E wel zeer klein. Voor handelaren is het onduidelijk of het aanbod dit jaar kleiner is dan vorig jaar. Aan de ene kant is de opbrengst hoger, maar de klasseverlagingen betekenen wel een stevige streep door de rekening. Handelaren geven aan dat het onduidelijk is wat er gaat gebeuren als de Egypte en Saudi-Arabië van de markt zijn.

Verlagingspercentage gedaald
Inmiddels bericht keuringsdienst NAK dat het verlagingspercentage in de nacontrole 36,6% bedraagt. Dat is een kleine daling ten opzichte van een paar weken geleden. Toch is percentage pootgoed dat in klasse verlaagd is fors hoger dan vorig jaar, want toen bedroeg het verlagingspercentage rond deze tijd 25%.

Voor de export betekenen deze klasseverlagingen dat sommige afnemers tevreden moeten zijn lagere klassen. Verwacht wordt dat keuringsdienst NAK eind november klaar is met het onderzoek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden