Shutterstock

Aangeboden door ASA

Hoe om te gaan met kleiner middelenpakket

7 Februari 2020

Hoe werken gewasbeschermingsmiddelen? De sector heeft steeds minder middelen tot zijn beschikking. Waarom is dat en hoe moeten we hiermee omgaan? Deze vragen kwamen aan de orde tijdens de vierde cursusdag van de Agricultural Sprayer Academy (ASA) bij Syngenta in Enkhuizen. 

De bijeenkomst werd afgetrapt met een zeer actueel onderwerp. Er zijn namelijk steeds minder gewasbeschermingsmiddelen (GBM) beschikbaar in de landbouw. Voor de middelen die nog overblijven, gelden steeds strengere toepassingsnormen.

Jelle Westerlaken van Syngenta vertelt tijdens de cursusdag over de verschillende toegestane spuitdoppen en geeft advies en uitleg over hoe je moet omgaan met het spuiten van de gewassen. Het belangrijkste volgens Westerlaken is om goed te weten waar je in het gewas wilt zijn om hier vervolgens de spuitdop op aan te passen. Wil je bijvoorbeeld boven in het gewas zijn of juist onderin? Dat is belangrijk om te weten voor de doppenkeuze.

Ritnaaldenbestrijding

Hans Buikema van Syngenta zoomt vervolgens in op het actuele probleem met ritnaalden. Na het wegvallen van Mocap en Actara wordt de ritnaaldenbestrijding in het aankomende aardappelseizoen een uitdaging. Ritnaalden zijn de larven van de kniptor en blijven 3 tot 5 seizoenen in de bodem voordat ze zich verpoppen. Door het wegvallen van GBM wordt de larvenpopulatie steeds minder onderdrukt. Een gevolg is dat er zelfs in het eerste jaar na het scheuren van grasland al aantastingen door ritnaalden gevonden worden. Normaal gesproken was dat pas het geval in het tweede jaar nadat het grasland gescheurd is.

Nemathorin blijft over als geschikt middel voor de ritnaaldenbestrijding. De werking en toepassing van het middel werd uitbundig besproken tijdens de cursus. Voor een betere werking is het bijvoorbeeld belangrijk dat tijdens de rijentoepassing het middel breed gestrooid wordt in de rug en niet als een smal streepje in de rij.  

Toekomstmuziek

Syngenta is ook bezig met gewasbescherming van de toekomst. Een lopend project betreft de RNAi-technologie waarmee insecten zeer selectief bestreden kunnen worden. De technologie maakt het mogelijk om alleen 1 specifiek insect te bestrijden. Er zijn al proeven gedaan waaruit blijkt dat RNAi-technologie werkt. Voor de praktijk in de open teelt is het nog toekomstmuziek, aangezien het dan op grote schaal geproduceerd moet worden. Ook de toepassingsmethode op grote schaal is nog een vraagstuk.

Tot slot vertelt Joep Boon over de zaadveredeling bij Syngenta. Eén van de ontwikkelingen die aan de orde komt is bloemkool die niet meer verkleurt onder zonlicht. Deze blijft dus altijd wit.

Meer weten over de ASA of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk op www.gezondtelen.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden