Eigen foto

Gewastour Week 32

Proefrooicijfers noorden beter dan zuiden

5 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

In week 31 zijn er proefrooiingen gedaan op de aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour. Hoe staan de 4 noordelijke percelen erbij en wat doen ze in vergelijking met vorig jaar?

De proefrooiresultaten geven een wisselend beeld. Het Friese Appelscha steekt boven de andere percelen uit als het gaat om het aantal tonnen per hectare. Omdat het perceel dit jaar voor het eerst met de Gewastour meedoet, kan het niet vergeleken worden met voorgaande jaren.

Percelen Opbrengst per hectare in 2020 Opbrengst per hectare in 2019 Opbrengst per hectare in 2018 Verschil in ton 2020 vs 2019 Aantal keer beregend Grondsoort
Ens (Flevoland) 39.1 36.9 57 +2.2 0 Zavel
Dronten (Flevoland) 30.2 35.4 38 -5.2 4 Lichte zavel
Middenmeer (Noord-Holland) 39.5 32.8 46.2 +6.7 2 Klei
Appelscha (Friesland) 45.1 n.v.t. n.v.t. n.v.t. 0 Zand
Landelijk gemiddelde 38.5 35 47 +1.2 1.5  

Van elk perceel is 15% van opbrengst per hectare afgetrokken voor onder meer spuitsporen.

Meer loof dan aardappelgroei de laatste weken
Telers zien de afgelopen weken met name een groei in het loof en niet zozeer in de knollen. "Ik heb het idee dat dit voor de hele aardappelteelt zo is", zegt de teler uit Dronten. De resultaten in Dronten laten een daling zien ten opzichte van vorig jaar van 5,2 ton. "De afgelopen weken zie ik dat er meer loof groeit dan dat er echt kilo's onder komen. Ik had meer tonnen verwacht, maar het verbaast me ook niks als ik zie hoe snel en veel bladgroei er is in combinatie met de gematigde temperaturen van de afgelopen tijd."

In Middenmeer is de teler optimistisch gestemd over de proefrooiresultaten. Met een plus van 6,7 ton per hectare ten opzichte van vorig jaar staat het perceel als grootste stijger in de lijst. De opbrengst van 39,5 ton per hectare zet het perceel op de tweede plaats. "Dit is goed nieuws. Ik had niet verwacht dat het zoveel hoger zou zijn in vergelijking met vorig jaar. Er is dit jaar wel meer groeipotentie omdat het gewas er nog beter bij staat dan vorig jaar."

Vitaler als vorig jaar
Het perceel in Appelscha staat met een proefrooiing van 45,1 ton per hectare bovenaan. De teler ziet een duidelijk verschil in zijn gewassen ten opzichte van vorig jaar. "Het gewas is veel vitaler nog als vorig jaar. Toen was 80% van het perceel al gestopt met groeien", vertelt de teler uit. Hij is tevreden over zijn gewas en ziet dat de ontwikkeling precies gaat zoals het hoort. 

In tegenstelling tot het optimisme in Friesland is het beeld van de gewassen in de Noordoostpolder beduidend anders. Met 39,1 ton per hectare behoort het perceel in Ens niet tot de topopbrengsten in de tour, maar desalniettemin is het wel een plus van 2,2 ton ten opzichte van afgelopen jaar. "Ik heb het zelf ook getoetst en toen kwamen we op hetzelfde ongeveer uit dus ik zag dit al aankomen", vertelt de teler. Hij vindt wel dat de stand van het gewas minder is in vergelijking met vorig jaar dus verwacht hij niet dat de groei net zo lang als vorig jaar door zal gaan. "Vorig jaar was de stand veel beter."

Onderwatergewicht
Het onderwatergewicht in Dronten is het hoogste van de gewastourpercelen. "Dit is hoger dan ik had verwacht, het kan komen doordat een strook aardappelen op het suikerbietenland heeft gestaan", zo verklaart de teler. De rest van de telers zijn tevreden over de onderwatergewicht. In Appelscha en Middenmeer verwachten ze dat het gewas nog wel iets groeit. In Ens zitten ze boven de 380. "Ik heb dit jaar wat minder bemest, hierdoor vermoed ik dat ik iets hoger zit dan normaal."

Percelen Onderwatergewicht in gram
Ens 387
Dronten 421.5
Middenmeer 344.1
Appelscha 339.9
Gemiddeld: 373.1
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden