Agrifoto

Nieuws Coronacrisis

Geen nieuwkomers meer in biologische sector

26 Maart 2020 - Thomas Doornbos

De komende tijd komen er geen nieuwe biologische toetreders meer in de biologische sector. De fysieke inspecties van Skal Biocontrole liggen namelijk stil als gevolg van de coronamaatregelen. Omdat deze inspecties nodig zijn om het biologische certificaat te behalen komen er de komende tijd geen nieuwkomers meer.

Om toe te treden tot de biologische sector moeten de bedrijven altijd eerst door een inspecteur van Skal worden bezocht, om aan te tonen dat het bedrijf aan de eisen voldoet. Door de coronamaatregelen zijn deze inspecties niet meer mogelijk.

Er wordt door de brancheorganisatie Bionext en door Skal nog onderzocht wat de mogelijke alternatieve methodes zijn voor het toelatingsonderzoek. Uit een onderzoek vanuit Bionext blijkt dat dit het belangrijkste knelpunt is voor de biologische sector tijdens deze coronacrisis.

Oplossing vinden
Michaël Wilde, directeur Bionext hoopt snel een oplossing te vinden voor dit probleem. Bedrijven kunnen namelijk pas starten met biologisch produceren wanneer ze hun certificaat van Skal hebben ontvangen. Hiervoor moeten de landbouwbedrijven maar ook handel- en verwerkingsbedrijven bezocht worden. Vooral voor de landbouw hebben deze maatregelen grote gevolgen, aangezien zij te maken hebben met een omschakelperiode van twee jaar die nu vertragingen op gaan lopen.

Decertificatie
Ook de jaarlijkse inspecties bij alle biologisch gecertificeerde bedrijven zijn stilgelegd. Dit heeft echter nog geen grote gevolgen, nu Skal wat betreft de inspecties op schema ligt. Als de situatie langer gaat aanhouden kan er een tijdstekort ontstaan. Hier is tot op het heden nog geen sprake van. De overige lopende zaken zoals decertificatie-trajecten vinden nog gewoon plaats.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden