Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt aardappelen ontploft

5 Januari 2021 - 28 reacties

De aardappeltermijnmarkt is in de eerste week van het nieuwe jaar sterk uit de startblokken geschoten. Terwijl de contracten voor april het oude jaar uitgingen op €6,30, is de notering van die maand op de tweede handelsdag van het nieuwe jaar door de ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging op de aardappeltermijnmarkt steunt op de vraag naar vrije aardappelen. Met name de Belgische industrieën (die een lagere dekking hebben op hun fritesbehoefte) zijn koper van fritesgeschikte aardappelen. Dat werd dinsdag 5 januari duidelijk, toen de PCA-notering kleur bekende en een stijging liet zien van €2 naar €5 voor Fontane en Challenger.

Gebrek aan aanbod
Het is niet zozeer dat er een tekort aan aardappelen is. Het is meer dat er een gebrek aan aanbod is op het lage prijsniveau. Veel kopers hebben de laatste maanden het kruid droog gehouden, omdat er dwingend aanbod zou komen van kiemlustige partijen die kiemlustig worden, de kwaliteiten niet hebben of geen geld willen investeren in bewaarmiddelen. Echter, dit blijft tot nu toe uit.

Voor een prijs van €3 vinden de aardappeltelers ook makkelijk afzet naar alternatieve kanalen, of ze wachten liever gewoon af. De aardappelen die wel vrij zijn, zijn vaak gekoppeld aan contracten. Is dat niet het geval, dan is er geen verkoopbereidheid van de echte vrije aardappelen.

Short squeeze
Met het bovenstaande in gedachten is het spel op de wagen. Een beperkt aanbod van vrije aardappelen op een laag niveau en een beperkt aanbod van verkoopcontracten op de termijnmarkt laat de prijs snel stijgen. Op de termijnmarkt spreken we zelfs van een zogenoemde 'short squeeze'. Dit betekent dat de verkopers eruit willen, maar geen aanbod vinden en de koper geen winst wil nemen.

Waar de rek zit en of het prijsniveau veel hoger kan, zal afhangen van de verkoopbereidheid van de vrije aardappelen en dat wat de kopers in de markt (kunnen) willen betalen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden