Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Over contracten valt te onderhandelen

26 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 21 reacties

Door de matige marktomstandigheden is er een groep aardappeltelers die terughoudend is met het afsluiten van aardappelcontracten. Na een korte opleving van de markt eind februari zit de markt nu weer in mineur. Dat helpt de stemming voor het komende seizoen niet. En dat terwijl de tijd dringt om contracten af te sluiten. Het eerste pootgoed is immers al de grond ingegaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er een groep telers is die niet zomaar bij het kruisje tekent, is wel te verklaren. De contractprijzen zijn over het algemeen lager dan vorig jaar en de industrie wil minder tonnen per hectare vastleggen. De teeltkosten nemen wel toe. Denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van CIPC waardoor nu duurdere kiemremmers ingezet moeten worden. Verschillende verwerkers sturen aan op een meerjarige verbintenis en bieden contracten voor 2 of 3 jaar aan. Vanuit de akkerbouw lijkt hier maar beperkte belangstelling voor te zijn. Toekomstige stijgingen in de teeltkosten worden dan niet meer gedekt.

Industrie wil verzekerd zijn van aanvoer
De fritesindustrie heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit en wil daarvoor wel verzekerd zijn van aanvoer. De te verwachte krimp van het Europese areaal past daar niet in. De verwerkers hebben daarom belang bij telers die op contract willen blijven telen. Om de ontstane impasse te doorbreken blijkt er best te onderhandelen te zijn over de contractvoorwaarden. Dat melden de verschillende telersorganisaties, zoals de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen.

Hoe toeschietelijk een verwerker naar een teler is, verschilt erg van geval tot geval. Het beeld is dat telers die in het verleden tonnen rooiden en goede kwaliteit leverden een streepje voor hebben. Ook waar over onderhandeld kan worden verschilt. In sommige gevallen kan de pootgoedprijs naar beneden, maar bij anderen valt er ook te denken aan de meerjarige prijs bij een éénjarig contract. Er zijn fabrieken die in ruil daarvoor de akkerbouwer vragen rassen te telen waar zijn voorkeur niet naar uit zou gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden