Agrifoto

Inside Aardappelen

'Fritesmarkt uiterlijk begin 2022 volledig hersteld'

9 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Frites producent Lamb Weston heeft een matig derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/2021 achter de rug. Zowel de omzet als de winst zijn teruggelopen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Op korte termijn wordt de markt nog beheerst door corona. Het bedrijf verwacht dat eind 2021, begin 2022 de fritesmarkt weer volledig hersteld is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-omzet daalde met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar $896 miljoen. De brutowinst (EBITDA) kwam uit op $167 miljoen. Dat is 27% lager dan een jaar eerder. De matige resultaten worden door het bedrijf grotendeels toegeschreven aan de coronacrisis. Het virus zorgt voor verstoringen in de gehele keten en dat resulteert in hogere kosten.

Geleidelijk herstel
De Amerikaanse markt lijkt het snelst te herstellen. Voor het vierde kwartaal van het boekjaar verwacht Lamb Weston dat de afzet op 90% ligt van 2019. Een vergelijking met 2019 geeft een beter beeld van de ontwikkelingen dan met 2020 vanwege corona. Europa blijft daar wat bij achter met een verwachte afzet van 85% ten opzichte van 2019. De internationale afzet wordt geschat op 75% van het niveau van 2019.

"We hebben solide verkoopvolumes behaald gedurende het kwartaal", aldus Tom Werner CEO van Lamb Weston in een schriftelijke toelichting op de cijfers. "Consumenten en full-service restaurants reageren positief op de geleidelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarnaast hebben we geprofiteerd van een winter die grotendeels mild is verlopen."

Lange termijn verwachting positief
In de komende maanden verwacht Werner dat de vraag naar diepgevroren aardappelproducten geleidelijk aan weer toeneemt. "Regeringen zullen de sociale restricties verder afbouwen. Beter weer in de lente en zomer maakt het ook mogelijk om meer buitenevenementen te organiseren." Op korte termijn denkt Werner dat corona voor extra kosten zorgt. Naar mate er meer gevaccineerd wordt zullen bedrijfsprocessen weer normaliseren de kosten dalen.

Voor de langere termijn is Lamb Weston optimistisch. Aan het eind van 2021 zal de vraag naar frites in de VS weer op het niveau van voor corona liggen. De wereldwijde vraag naar frites zal niet lang daarna volgen. "De recente investeringen in onder andere extra productiecapaciteit in China onderstrepen ons lange termijn vertrouwen in de fritesmarkt", zegt Werner.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden