Matthias Wehnert / Shutterstock.com

Inside Varkens

Zorgen over verspreiding AVP door slachtafval

25 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

Ook in de afgelopen weken werden er weer veel met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen gevonden in de Oost Duitse provincies Brandenburg en Sachsen. Het landbouwministerie van Brandenburg spreekt van een grote druk over de grens in Polen wat de risico’s voor de noordelijke delen van Brandenburg, waar tot nog toe relatief weinig zieke dieren werden gevonden, flink groter maakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eindverantwoordelijke van het cisisteam belast met de bestrijding van Afrikaanse varkenspest was deze week ter plaatse om zich te laten bijpraten over de voortgang van de bestrijding van de dierziekte. Naast het intensief zoeken naar dode en zieke zwijnen wordt er ook gewerkt aan een tweede hekwerk langs het reeds bestaande hekwerk van 270 kilometer langs de Pools-Duitse grens. Tussen de twee hekwerken moet een 'witte zone' ontstaan waarbinnen alle zwijnen afgeschoten zullen worden.

Aantal gevallen blijft flink oplopen
Nadat er in juni en juli recordaantallen besmette zwijnen werden gevonden, lijken de hoge aantallen zich in augustus te handhaven. Er werd in augustus tot nu toe bij 208 Duitse wilde zwijnen vastgesteld dat zij besmet waren met AVP. Hiervan werden er 148 gevonden in Brandenburg en 60 in Sachsen. Het totaal aantal vastgestelde gevallen van AVP sinds de eerste uitbraak vorig jaar september, komt daarmee uit op 1996.

Eén van de gevallen werd gevonden in de regio Uckermark, in het noorden van de provincie Brandenburg. AVP is daarmee een derde Duitse provincie, Mecklenburg - Vorpommern, op 25 kilometer genaderd.

Slachtafval gevoerd aan roofvogels
Deze week was er sprake van ophef in de provincie Thüringen. Lokale natuurbeschermers die proberen de stand van roofvogels in de provincie te ondersteunen blijken grote hoeveelheden slachtafval in de natuur achter te laten. Het dient als voedsel voor roofvogels, maar brengt in tijden van Afrikaanse varkenspest enorme risico's met zich mee, aldus een jager in het gebied tegenover Duitse media. "Tussen de kadavers hoeft slechts eenmaal een stukje besmet dier aanwezig te zijn. Het kan grote gevolgen hebben voor de aanwezig wilde zwijnen en gehouden varkens in het gebied."

De provincie Thüringen grenst aan de provincie Sachsen, waar al vele honderden besmette wilde zwijnen zijn gevonden. Lokale autoriteiten geven aan dat het bijvoeren volgens alle wettelijke voorwaarden plaatsvindt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden