Shutterstock

Inside Aardappelen

Lamb Weston verwacht snel herstel fritesmarkt

2 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

Aardappelverwerker Lamb Weston heeft vorige week de resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/2021 bekendgemaakt. Het bedrijf boekte een winst van $66 miljoen tegenover een verlies van $2 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Lamb Weston blikte tijdens de presentie ook vooruit op het nieuw seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het boekjaar 2021/2022 verwacht Lamb Weston een groei boven de meerjarige doelstelling in 'lage tot midden enkele cijfers'. In de eerste helft van het jaar wordt voornamelijk verwacht uit meer productvolume. Door het herstel na de coronapandemie neemt de vraag naar aardappelproducten weer toe. Zeker in vergelijking met de zwakke afzet een jaar eerder.

In de tweede helft van het boekjaar verwacht het bedrijf naast groei in het volume de marge op de producten te verbeteren. De recente prijsveranderingen zijn dan volledig geïmplementeerd en de vraag naar producten uit vooral het hoger segment (met een grotere marge) komt weer in de buurt van het pre-coronaniveau.

Markt herstelt met vaccineren
"De markt voor frites is beter te voorspellen in vergelijking met een jaar geleden, maar de aanhoudende effecten van de pandemie en het sterke herstel van de Amerikaanse economie heeft de supplychain in alle sectoren verstoord waaronder de onze", zegt Tom Werner CEO van Lamb Weston in een schriftelijke toelichting op de cijfers. "We verwachten dat de vraag naar frites in de VS tegen het einde van het kalenderjaar 2021 weer op het niveau van voor de coronacrisis komt. Ook de vraag in Europa en andere belangrijke markten groeit met het stijgen van de vaccinatiegraad".

Lamb Weston verwacht op de korte termijn last te hebben van inflatie. Vooral de prijzen van frituurolie, verpakkingsmateriaal en transport stijgen hard volgens het bedrijf. Opvallend is dat de beschikbaarheid van aardappelen nauwelijks wordt genoemd. Belangrijke teeltregio's in de VS en Canada hebben te kampen met extreme hitte en droogte maar dat heeft bij de vroege rassen nauwelijks invloed gehad op de opbrengsten en kwaliteit, volgens Lamb Weston. Voor de hoofdoogst verwacht het bedrijf wel een mogelijk negatief effect, al is het nog te vroeg daar wat over te zeggen.

Minder vertrouwen
Beleggers lijken overigens minder vertrouwen te hebben in een spoedig herstel van de fritesmarkt. De koers van het aandeel Lamb Weston zakte met 13% na het bekendmaken van de kwartaal- en jaarcijfers. 

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden