Eigen foto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt nu rustig, perspectief blijft positief

30 September 2022 - 23 reacties

Er is momenteel sprake van een rustige aardappelmarkt, het perspectief voor de komende maanden blijft echter onverminderd positief. Het feit dat de markt op een stabiel prijsniveau blijft zo in deze af land periode, waarin het aanbod toch groter is dan normaal, is goed nieuws.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het enigszins vergelijkbare oogstjaar 2018 werd in de af land periode niet veel hoger genoteerd. Pas toen de aardappelen achter de planken lagen en het bewaarseizoen van start ging steeg de markt richting €30. Zo noteerde PotatoNL eind januari 2019 (oogst 2018) €31,50.

Het huidige oogstjaar 2022 staat, zoals alle seizoenen, op zichzelf en daarmee ook de prijsvorming. Het bijzondere aan seizoen 2022/2023 is het verschil in aardappeloogst qua hectareopbrengst verspreid over de belangrijkste teeltgebieden van de EU-4 landen. Zo mag met de rooiers de laatste weken in het land gesteld worden dat de aardappeloogst in grote delen van Nederland, maar ook Duitsland (denk aan met name Nedersaksen), gemiddeld gezien zeker niet tegenvalt. Dit in tegenstelling tot wat er in België en Noord-Frankrijk wordt geoogst of nog geoogst gaat worden. Kortom: de spreiding als het om de hectareopbrengst per land en zelfs per regio gaat, is aanzienlijk.

Dat juist in het kernteeltgebied van Europa (België en Noord-Frankrijk) de aardappeloogst flink tegenvalt, zal er voor zorgen dat de totale aardappeloogst in de EU-4 landen lager zal uitpakken dan wat het normaal had kunnen zijn (areaal x gemiddelde hectareopbrengst). Dat verklaart ook het gunstige perspectief wat de marktprijsontwikkeling betreft voor de komende maanden. Insiders geven aan dat de prijsstijging (los van de mogelijke invloed in negatieve zin van bijvoorbeeld de coronaperikelen, gasprijzen, etcetera) geleidelijk zal verlopen. Daarvoor is de oogst in grote delen van Nederland en het noorden van Duitsland te goed. Met andere woorden: de benodigde voorraad is daar aanwezig en daarmee ook het aanbod.

Vraag is wel hoe de grote verwerkers in België de aardappelmarkt gaan benaderen. Met de door de kopers in België gehanteerde inkoopprijs van €25 per 100 kilo of maximaal €26,50 franco voor bijvoorbeeld Fontane, kunnen de Nederlandse en Duitse verwerkers niet veel achterblijven. Men zal daarom volgend zijn op de inkoopprijs van de Belgen met een gepaste negatieve premie op basis van transport, €23,00 per 100 kilo in Noord-Nederland is vergelijkbaar met €25 in België.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden