Agrifoto

Analyse Aardappelen

Druk op aardappelmarkt neemt toe

25 November 2022 - 3 reacties

De druk neemt de laatste weken wat toe op de aardappelmarkt. Het zijn met name de aardappelen die het qua bewaring lastig hebben. Deze situatie zorgt voor extra aanbod op een markt die al een tijdje rustig tendeert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De problemen met betrekking tot de kwaliteit concentreren zich vooral in het zuidwesten van Nederland en betreft rassen als Agria, Innovator maar in sommige gevallen ook Markies en Fontane. Ook in België moeten wat probleempartijen worden geruimd. Ook is er nog altijd aanbod de laatste weken van nog te rooien aardappelen. Bewaren is een dure aangelegenheid dus later rooien en direct leveren zou een goed idee zijn, maar dan moet er wel een koper zijn. En dat laatste is zoals eerder aangeven een punt.

Teler gunstig stemmen
Het stroperig aanvoelen van de markt in de EU-4 landen zorgt niet voor een veel lagere prijs. Belgapom noteert al weken nagenoeg onveranderd (Innovator noteerde wel €1 lager vrijdag 25 november) en ook de overige Europese noteringen (PotatoNL, REKA et cetera) laten weinig verandering zien. Nu met Interpom voor de deur en de spectaculair hogere contractprijs van Agristo die waarschijnlijk gevolgd gaat worden door Clarebout die voor zijn nieuwe fabriek naar verluidt 2.500 ton per dag aan grondstof nodig heeft zal de aardappelmarkt niet veel verder gaan zakken, daarvoor zijn de belangen om de teler aan de "bal" te houden voor komend(e) seizoen(en) te groot.

In die zin zijn de panelen aan het draaien en lijkt de uitgangspositie van de telers gunstig door de ongebreidelde groei de laatste jaren van de verwerkers in de EU-4. Spannend aan de ene kant natuurlijk, maar een "gemaakte" markt is geen positieve ontwikkeling voor de toekomst die laat zich namelijk voor de lange termijn niet sturen!

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden