Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Contract Aviko Potato breekt door 30 euro-grens

23 Januari 2023 - Niels van der Boom - 36 reacties

Dat ook aardappelverwerker Aviko Potato een fikse prijsverhoging doorvoert in zijn vasteprijscontracten komt niet als een verrassing, maar dat het bedrijf nu een contractprijs boven de €30 aanbiedt is bijzonder te noemen. Telers in Nederland kunnen voor komend seizoen voor dezelfde prijzen als die in Frankrijk hun aardappelen vastleggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind december presenteerde Aviko Potato al de contracten aan zijn Franse aardappeltelers. Vanaf deze week is er ook meer duidelijkheid voor de aardappeltelers in Nederland. Die kunnen van hetzelfde aanbod gebruik maken als de Franse collega's. Hier en daar verschillen de prijzen iets vanwege een verschil in bewaarvergoedingen, zo geeft inkoopdirecteur Dick Zelhorst aan.

Innovator boven €30
Fontane start het seizoen in week 33 op €18,75 per 100 kilo, wat wordt afgebouwd tot €17,25 op week 36. In week 17 komt de prijs uit op €24,80. In week 26 is dat €27,50. Innovator begint het seizoen op €19,25 in week 36, €26,80 in week 17 en €29,50 in week 26. Deze prijs loopt op tot €30,10 in week 28. Dat is exclusief een vergoeding voor bewaring in de mechanische koeling. Die start in week 17 op €5,25 per ton en loopt op, met 75 cent per ton per week, tot een maximum van €14 per ton in week 29."

Telers van Aviko zijn bekend met het stramien van de drie categorieën (A, AA, AAA) waar de aardappelrassen in zijn onderverdeeld. "Innovator krijgt voor oogstjaar 2023 zijn eigen categorie, die we QSR (Quick Service Restaurants) noemen, aldus Zelhorst. "Die is specifiek op het fastfoodsegment gericht. Een andere belangrijke wijziging is de aanpassing naar 35 millimeter maatsortering in plaats van 40mm in de contractvoorwaarden." Zowel in Nederland als Frankrijk werkt Aviko met hectare- en netto tonnencontracten, keuze teler.

Meerjarige contracten worden dit jaar niet nieuw afgesloten. Het kostenindexcontract, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten van onder andere kunstmest, beregening en energie, wordt wel gehanteerd. Het indexniveau wordt in februari vastgesteld. De verwerker is momenteel bezig een duurzaamheidsschema in te richten waar telers vrijwillig aan kunnen deelnemen. De uitvouw daarvan volgt waarschijnlijk dit voorjaar.

Verwerkingscapaciteit groeit
Vooral in Noord-Frankrijk mikt Aviko op uitbreiding van het aardappelareaal, vanwege de nieuwe fabriek die afgelopen najaar zijn deuren in Poperinge opende. Zelhorst: "Ook in Nederland is behoefte aan meer aardappelen, onder andere door een capaciteitsuitbreiding van onze fabriek in het Limburgse Lomm."

Voor teeltjaar 2023 zet het bedrijf deels in op nieuwe rassen die minder gevoelig zijn voor ziektes, of die een bredere AM resistentie hebben bijvoorbeeld. Lugano en Lady Jane zijn twee van die rassen. De beschikbaarheid ervan verschilt dit jaar en is afhankelijk van de pootgoedbeschikbaarheid. "De introductie van nieuwe, robuuste rassen is erg belangrijk voor onze telers én de aardappelsector", benadrukt Zelhorst. "Daar werken we hard aan." De pootgoedprijzen stijgen gemiddeld met €5 per 100 kilo, afhankelijk van het ras en de maatsortering.

Wereldmarkt veranderd
De contractprijzen bieden volgens de directeur goede perspectieven voor de teler en zijn gericht op het borgen van het areaal voor de toekomst. "Het is aan ons om de aardappelen goed te verwaarden en in de markt te zetten. Een uitdaging blijft daarbij de kostprijs, omdat die in Europa relatief gezien hard is gestegen. De gunstige positie die we als Europese verwerkers hadden op de wereldmarkt (een relatief lage verkoopprijs red.) komt daarmee in een ander daglicht. Dit maakt het interessanter om bepaalde bestemmingen vanuit andere teeltgebieden te leveren. Bijvoorbeeld de export vanuit China naar andere Aziatische landen. Dat was twee jaar terug nog ondenkbaar vanwege de toenmalige kostprijs."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden