In tegenstelling tot eerdere berichten neemt het areaal consumptieaardappelen in Frankrijk dit jaar toch licht toe. Dat meldt het landbouwministerie van het land. Veel is die toename niet. Deze beweging staat haaks op het sentiment in de sector, die uitging van wederom een forse toename.
Half april kwam het Franse landbouwministerie Agreste met het opvallende bericht naar buiten dat het consumptieaardappelareaal voor dit jaar met 1,4% af zou nemen. Dat is uitzonderlijk, aangezien juist de voorbije jaren groei op groei werd gestapeld. Niet in de minste plaats vanwege de niet aflatende behoefte aan aardappelen van Franse en Belgische fabrieken.
1.000 hectare groei
Nu het grootste deel van de voorjaarsgewassen in de grond zit maakt Agreste opnieuw de balans op en komt er toch een kleine plus uit de cijfers rollen voor aardappelen. Het meest recente areaalcijfer bedraagt 172.000 hectare, wat 1.000 hectare meer is dan wat het ministerie vorig jaar raamde. Overigens rekent Boerenbusiness voor 2024 met 178.000 hectare. Het is de vraag waar de aardappelsector zelf mee komt.
Als het cijfer van Agreste klopt, dan is het nog altijd het op één na grootste areaal ooit in Frankrijk en bijna 9% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Het areaal zetmeelaardappelen groeit naar schatting met 1,2% tot dik 11.000 hectare. Dat is nog steeds meer dan 40% minder dan het vijfjarig gemiddelde.
Tegendraadse beweging
Zelfs een klein plusje voor Frankrijk is nog bijzonder te noemen. Insiders gingen uit van een behoorlijke areaalgroei in het land, van rond 5%. Dat er dit voorjaar in de contracten is gesneden is wel duidelijk. Zowel aardappelverwerkers als handelaren hebben dat gedaan. Een conclusie kan zijn dat telers er niet voor hebben gekozen om dan maar op de bonnefooi aardappelen in de grond te stoppen. Het pootgoed was immers wel beschikbaar. Dat beeld klopt wel voor de gemiddelde Franse teler, die liever gaat voor vaste afzet in de vorm van een contract of pool.
De Franse beweging is een interessante; want betekent dit dat de soep in de EU-4 niet zo heet wordt gegeten? Ook voor de andere landen werd uitgegaan van groei en Belgische cijfers hintte daar ook op. Maar hoe bewegen Duitsland en Nederland? Duitse telers hadden goede kaarten voor een areaaluitbreiding. Daarmee kan het areaal in de EU-4 na stormachtige groei nu pas op de plaats maken, wat in lijn ligt met de huidige situatie in de afzetmarkt voor frites.
Dat ook in Frankrijk de aardappelafzet stroef loopt, was al wel duidelijk en terug te zien in de voorraadcijfers. Volgens UNPT lag op 1 februari nog 3,249 miljoen ton aardappelen in opslag, wat 500.000 ton meer was dan een jaar eerder. Daarvan wel 90% op contract. Dit geldt ook voor Duitsland, waar op peildatum 1 mei fors meer (frites)aardappelen in voorraad lagen.
Meer tarwe
In de Franse areaalcijfers is duidelijk te zien dat de omstandigheden voor de herfstinzaai van granen duidelijk gunstiger uitvielen ten opzichte van najaar 2023. Het areaal wintertarwe is bijna 10% gegroeid. In totaal is tarwe goed voor 4,59 miljoen hectare en dat is 9% meer dan vorig jaar. Het gerstareaal kromp 7,3%, vooral omdat minder zomergerst is gezaaid. Het korrelmaïsareaal krimpt eveneens volgens Agreste, met 7,6%, tot 1,47 miljoen hectare. In totaal wordt dit jaar 8,71 miljoen hectare granen gezaaid en dat is 2,1% meer dan vorig jaar, maar 2,4% minder dan het vijfjarig gemiddelde.
Het areaal oliezaden staat onder druk bij Franse boeren. Koolzaad krimpt 2,3% en zonnebloemen bijna 11%. Ook sojabonen worden minder verbouwd. Het areaal eiwitgewassen blijft nagenoeg stabiel. Vooral omdat meer bonen en erwten zijn gezaaid.