Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Areaal pootgoed laat stevige uitbreiding zien

6 Juni 2025 - Wouter Baan

Na drie jaar van krimp laat het areaal pootgoed dit jaar weer een flinke stijging zien, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK). Het areaal laat per saldo een plus zien van bijna 7%. Ook is er een forse stijging zichtbaar voor de categorie eigen gebruik. Hoewel een stijging al wel verwacht werd, is dit voor de aardappelmarkt geen opbeurend nieuws.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is 41.185 hectare aangegeven door pootgoedtelers voor de keuring, tegenover 38.503 hectare een teeltjaar eerder. Daarmee zijn de cijfers weer bovengemiddeld hoog. Vermoedelijk is dit aantal definitief, doordat de aardappelen dit jaar door een gunstig voorjaar vroeg aan de grond konden worden toevertrouwd. Andere jaren wordt het areaal soms nog met terugwerkende kracht opgehoogd.

Het grootste ras is met afstand opnieuw Fontane met 6.047 hectare. Daarna volgen Agria met 3.316 hectare en Spunta met 3.241 hectare. Dit betekent dat het areaal Agria voor het tweede jaar op rij groter is dan Spunta. Op plek vier volgt Innovator met een areaal van 2.215 hectare.

Het areaal pootgoed dat consumptietelers telen voor eigen gebruik is ook flink gestegen: met ruim 10% tot 2.138 hectare. Tussen 2019 en 2023 bewoog het areaal constant net onder 1.500 hectare, maar de laatste twee jaar zit dit areaal flink in de lift. Dit kan de binnenlandse vraag naar pootgoed komend jaar onder druk zetten. 

Meer fritesrassen in de grond
Met uitzondering van Challenger laten alle grote fritesrassen een stijging zien. Vooral de areaaluitbreiding van Agria springt in het oog, gezien deze met liefst 15% stijgt en daarmee een recordhoogte bereikt. Dat geldt ook voor Innovater die met een plus van 8% eveneens een vrij krachtige stijging laat zien. Het grotere areaal fritesrassen is opmerkelijk gezien de ontwikkeling van de prijsvorming op de fritesaardappelmarkt. Hoge fritesvoorraden in combinatie met een grote hoeveelheid nog te verwerken aardappelen (oogst 2024) hangen immers nog altijd boven de markt. Dit drukt de prijsvorming dan ook behoorlijk, gelet op de huidige marktprijzen onder €10 per 100 kilo.  

Stijging voor Spunta
Bij de overzeese exportrassen valt de areaaluitbreiding van Spunta op. Met uitzondering van een lichte stijging in 2019 laat het areaal al jaren een dalende trend zien, maar die is dit jaar gestopt met een plus van ruim 14%. Met uitzondering van Russet Burbank, stijgen ook andere overzeese rassen in areaal.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden