Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Extra duurwerking tegen phytophthora nodig

23 April 2019

Phytophthora is volop in beweging, maar vanwege de droge en warme zomer heeft u daar in 2018 weinig van gemerkt. Echter, nieuwe agressievere stammen rukken op en die verlangen een andere aanpak. Wat kunt u in deze omstandigheden het beste doen om uw gewas zo lang mogelijk vrij van phytophthora te houden?

Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) toont aan dat 2 nieuwe stammen de overhand hebben genomen. Deze stammen (Geel 36 en Donker Groen 37) genoemd, zijn heel wat agressiever. Ze ontwikkelen zich gemakkelijker en sneller. Afgelopen jaren, zelfs in de droge zomer, is het aandeel van deze agressieve stammen fiks toegenomen.

De basis van het voorkomen van phytophthora, is preventief werken. Als een infectie heeft plaatsgevonden, dan blijft dit eveneens het devies. De curatieve middelen geven namelijk vrijwel geen beschermende duurwerking. Met de snellere ontwikkelingen van phytophthora hebben deze middelen met hetzelfde probleem te maken: een kortere curatieve werking. Een betere oplossing is het verlengen van de duurwerking van de preventieve fungiciden, om zo aan een wekelijks spuitschema vast te kunnen houden.

Spuitinterval
Om geen onnodige risico’s te nemen met de agressievere stammen, moet van ieder fungicide (zeker onder kritische omstandigheden) de maximale etiketdosering ingezet worden. Daarbij moet (indien mogelijk) het interval tussen 2 bespuitingen verkort worden. Wanneer het interval korter moet worden dan 7 dagen, dan ontstaat er vaak een probleem. Voor de meeste middelen geldt namelijk dat ze niet met een interval korter dan 7 dagen mogen worden ingezet. Hoe kunt u als teler onder deze omstandigheden toch zoveel mogelijk vasthouden aan een wekelijks schema? De oplossing hiervoor is Adigor.

Adigor zorgt ervoor dat de werkzame stoffen sneller en beter in de plant worden opgenomen. 

Wat is Adigor?
Adigor is een adjuvant, een uniek toevoegmiddel, dat ervoor zorgt dat de werkzame stoffen sneller en beter (en meer) worden opgenomen in de plant. Adigor bestaat uit een veresterde koolzaadolie, in combinatie met emulgatoren. Hoe deze combinatie werkt, is simpel uitgelegd:

  • De emulgatoren zorgen voor een optimale bevochtiging en een spreiding van de spuitvloeistof op het blad.
  • De veresterde koolzaadolie maakt het mogelijk dat de werkzame stoffen sneller en gemakkelijker in en door de waslaag van de plant dringen.

Het eindresultaat is de optelsom van beiden: meer werkzame stoffen in de plant, dus een betere en langere werking. Kortom: betere benutting van de middelen die u spuit. Uiteraard geldt dit vooral voor de middelen die in het gewas worden opgenomen. Bij contactmiddelen (bijvoorbeeld mancozeb), die op het blad blijven liggen en niet in de plant worden opgenomen, zorgt Adigor alleen voor een betere verdeling op het blad.

Breed inzetbaar
Adigor is zacht voor het gewas en kan in verschillende gewassen worden ingezet in combinatie met fungiciden, maar ook met diverse insecticiden of herbiciden. Het onderzoek van de voorgaande 2 jaar heeft zich vooral gericht op het voorkomen van phytophthora, gezien e in de praktijk grote uitdagingen liggen door het ontstaan van de agressieve stammen.

Meer fungicide in de plant, voor een betere en een langere bescherming, bereikt u door 2 simpele maatregelen:

  • Gebruik altijd de maximale dosering van het fungicide.
  • Voeg Adigor toe aan de spuitvloeistof.

Phytophthora onder zware omstandigheden
De grafiek onderaan dit artikel laat de resultaten van een phytophthora-proef in Lelystad zien. Om de toegevoegde waarde van Adigor (vergeleken met een referentietoevoegmiddel) te onderbouwen, is het gewas iedere dag diverse keren natgemaakt. Dit ook om een extreem zware ziektedruk te verkrijgen.

Het resultaat is overduidelijk: ten opzichte van onbespoten aardappelen geeft Revus een goede werking. Echter, onder zware omstandigheden, in combinatie met de nieuwe agressieve stammen, is het wekelijkse schema te lang. De toevoeging van Adigor geeft wel een flinke verbetering van de werking (ook ten opzichte van het referentietoevoegmiddel). Bij kritische omstandigheden het spuitinterval in de praktijk worden opgerekt en kunt u gemakkelijker aan een wekelijks spuitschema vasthouden.

Zekerheid en voordeel voor u
Niets is zo duur als phytophthora in uw gewas en als u in moet grijpen met zware, dure curatieve schema's. Dit dient u altijd te voorkomen. Het toevoegen van Adigor onder kritische omstandigheden, waarmee u de duurwerking van uw bespuiting verlengt, kost u per dag omgerekend geen extra geld.

In andere woorden: een 7-daags schema met Adigor, ligt op hetzelfde prijsniveau als een 5-daags schema met alleen een phytophthoramiddel zonder Adigor. Uiteraard is er het voordeel van minder bespuitingen, dus minder werk en meer zekerheid voor u. Ook voor uw werkplanning is een wekelijk schema het meest praktisch.

De bestrijding met en zonder Adigor, in een wekelijks schema onder extreem hoge druk.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat in aardappelen de optimale dosering Adigor 0,25% is. Gezien de huidige agressievere stammen is ons advies: voeg 0,25% (0,5 liter per 200 liter spuitvloeistof) Adigor toe aan bijvoorbeeld Revus 0,6 liter per hectare.

Hiermee verlengt u onder kritische omstandigheden de duurwerking en kunt u gemakkelijker vasthouden aan het wekelijkse schema. Uiteraard kunt u Adigor ook onder normale omstandigheden inzetten voor een extra duurwerking.

Kortom?
Samengevat: ga met de ontwikkelingen van de agressieve stammen altijd uit van een maximale etiketdosering van de te gebruiken middelen en voeg 0,25% Adigor toe. Dit geeft u meer zekerheid én meer rust in het spuitschema.

Syngenta biedt diverse oplossingen die telers helpen hun bedrijfsvoering verantwoord te optimaliseren. Zie: www.syngenta.nl/stewardship. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden