30 procent gezaaid

Bietenseizoen kan een vroege start wel vergeten

6 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Door het wisselvallige weer is afgelopen week weinig meer gezaaid. Alleen in Gelderland en op de Zeeuwse eilanden ging nog een kleine 10 procent in de grond. Daarmee is de kans op een vroege start wel verkeken. Is dat erg? Nee, we zijn verwend geraakt.

Afgelopen jaar kwam de gemiddelde zaaidatum uit op 3 april. Dat gaan we dus niet meer halen. Ook de gemiddelde zaaidatum in 2013 – van 8 april – zal niet worden gehaald. In 2006 was dat 9 april en in 2008 16 april. De laatste datum in de statistieken.

31,5

procent

van alle suikerbieten zitten nu in de grond

Gemiddeld zijn nu 31,5 procent van alle bieten gezaaid. Zeeuws Vlaanderen blijft aan kop staan, maar daar is in week 13 niets aan veranderd. De Noordoostpolder blijft met 4,2 procent onderaan staan.

De hoge temperaturen afgelopen week hebben ervoor gezorgd dat de eerst gezaaide bieten nu boven staan. Volgens telstroken van het IRS staan nu gemiddeld 60.000 planten boven.

Ook in andere Europese landen dicteert het weer de uitzaai. Zo zou België in lijn met Nederland liggen en het zaaien in Frankrijk grotendeels zijn afgerond. In Duitsland zijn vooral in het midden - rond Hannover - en in Oost-Duitsland - rond Magdeburg - afgelopen week suikerbieten gezaaid. Daar zit ruim de helft in de grond. Langs de grens in het westen blijft het stil, net als in het noorden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden