Varkenssector fors hoger

Landbouwinkomen omhoog door kostenverlaging

19 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Maandag 19 december maken Wageningen Economic Research en CBS de jaarlijkse inkomenscijfers van agrarische ondernemers bekend. Het arbeidsinkomen stijgt vooral door een daling aan de kostenkant. Vooral de varkenssector komt sterk terug uit een dieptepunt in 2015.

Het factorinkomen van de totale land- en tuinbouwsector wordt voor 2016 op 7,3 miljard euro geraamd. Het factorinkomen meet de beloning van alle productiefactoren; grond, kapital en arbeid. Ten opzichte van vorig jaar stijgen de inkomens met 7,6 procent. Die stijging is vooral te wijten aan een verlaging van de kosten en gelijk gebleven opbrengsten. Vooral kunstmest en energie daalde in prijs.

7,6

procent

stijgen de inkomens gemiddeld in 2016

De varkenshouderij kende hogere opbrengstprijzen ten opzichte van 2015. De meeste akkerbouwprijzen daalden juist in waarde, uitgezonderd aardappelen. Ook melk, pluimvee en eieren kennen een lagere prijs. De totale productiewaarde van de sector is gelijk aan het niveau van 2015.

Inkomens in de varkenssector tonen over 2016 de grootste verbetering. Na een dieptepunt in 2015 herstelde het inkomen door hogere opbrengstprijzen en lagere voerprijzen. Het gemiddeld inkomen van 128.000 euro is een historisch hoog niveau. In de melkveehouderij staat het inkomen juist onder druk. (glas)Tuinbouwbedrijven boekten in 2016 eveneens goede resultaten. Vooral de bloemen- en plantensector herstelde goed door een toename van de consumptie.

De inkomsten per arbeidsjaar staan in de landbouw al twintig jaar onder druk. Dit is vooral het gevolg van een ongunstige prijsontwikkeling van landbouwproducten op de wereldmarkt en door de hoge kosten van onder andere diervoeders en aardgas. De productie steeg tussen 1995 en 2016 met 24 procent, terwijl de inkomens met 4 procent afnamen.


Het landbouwinkomen staat al twee decennia onder druk door dalende prijzen op de wereldmarkt. 2016 boekt een positieve verbetering van bijna acht procent.

Door de lage mondiale graanprijzen schrijft dit gewas een forse min. Ook melk staat aan de min-kant. Aardappelen en pootgoed scoren de grootste plus in prijs en volume. Toch weet dit gewas de akkerbouwinkomens niet uit het slop te trekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Leo 19 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872719/Landbouwinkomen-omhoog-door-kostenverlaging]Landbouwinkomen omhoog door kostenverlaging[/url]
elke agrarisch gerelateerde site meent melding te moeten maken over de behaalde voerwinsten en daaruit volgend arbeidsinkomen.
Het is toch verdorie niet meer dan normaal dat een ondernemer een arbeidsinkomen uit zijn onderneming haalt. Dat hoeft toch allemaal niet met zoveel bombarie verkondigd te worden.
mdb 20 December 2016
Bah, het barst van te veel journalisten in dit land.
Vermeld aub eerst uw eigen inkomen voordat je over een ander begint!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden