11 september is de start

Bietencampagne half september van start

24 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Suiker Unie start dit seizoen op 11 september met de jaarlijkse bietencampagne. Daarnaast start inulineproducent Sensus op die datum met de verwerking van cichoreiwortels tot inuline. Dat maakt Cosun op woensdag 23 augustus bekend. 

Cosun verwacht de bietencampagne 25 januari 2018 af te ronden. Dat is op basis van de opbrengstverwachting en de verwerkingsprognose. Sensus verwacht ietwat eerder klaar te zijn met de cichoreicampagne, namelijk in de eerste week van januari 2018. 

7,4

miljoen

ton bieten verwacht

Goede opbrengstverwachting
Suiker Unie verwacht deze campagne circa 7,4 miljoen ton bieten te winnen. Daarbij is de prognose voor dit jaar vastgesteld op 14,6 ton suiker per hectare, dit bij een wortelopbrengst van 86 ton bieten per hectare en een suikergehalte van 17%. Dat is ver boven het 5-jarig gemiddelde van 13,8 ton suiker per hectare.

Echter, recordjaar 2014, waarin 15,1 ton suiker per hectare werd geoogst, zal dit jaar waarschijnijk niet worden gehaald.

Juiste ligplaats belangrijk
Cosun heeft dit jaar extra veel aandacht voor de juiste ligplaats. Ruim voordat de bieten gerooid moeten worden, moet goed nagedacht zijn over de ligplaats. Ook moet er goed gelet worden op de juiste afmetingen en een goede bereikbaarheid.

Sensus start met verwerking van cichoreiwortels
De teeltopbrengst komt naar verwachting op een bovengemiddeld niveau uit. René Schunselaar, manager Agro bij Sensus: "Daar sturen we ook op. Tot en met het jaar 2014 is de opbrengst gemiddeld 7 ton inuline per hectare cichorei geweest. Het streven is om jaarlijks 4% extra opbrengst te realiseren. Zo willen we naar 10 ton in het jaar 2023." Volgens Schunselaar is dat mogelijk door extra aandacht te besteden aan verbetering van rassen, teeltinnovaties en teeltoptimalisatie. Dat laatste gaat in samenwerking met de teler. 

Daarnaast verwacht Schunselaar deze campagne geen bijzonderheden. "De omstandigheden lijken optimaal. Zo is de groeiconditie goed, is het blad gezond en is er veel zonlicht."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden