Studie ABN Amro

Vooral fabrikant profiteert van agrarische data

14 Februari 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

In de landbouwsector worden fikse hoeveelheden data gegenereerd en gebruikt voor allerhande doeleinden. Vooral fabrikanten en verwerkers van agrarische producten plukken hier momenteel de vruchten van. Dat blijkt uit een studie van ABN Amro.

Investeringsbank Goldman Sachs schat in dat de agrarische productiviteit met 70% kan worden verhoogd door van precisielandbouw gebruik te maken. Dat is ook nodig om een groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Deze productiviteitsgroei valt vooral buiten Nederland te behalen, denkt ABN Amro.

In 4 decennia tijd nam de Nederlandse agrarische productie met 45% toe, terwijl het areaal landbouwgrond met 50.000 hectare kromp. Bij de olympische spelen van de landbouw scoort de Nederlandse boer dus al goud.

2

procent

van de boeren innoveert met big data

Aantal innovators laag
Vooral fabrikanten en verwerkers van agrarische producten weten big data slim in te zetten. Boeren zijn innovatief, maar het aantal ondernemers dat als eerste vernieuwingen doorvoert blijft beneden de 2%, schrijft de bank. Vooral de glastuinbouw is innovatief, terwijl de varkenshouderij achterblijft. Deze conclusie wordt getrokken uit de WUR Innovatiemonitor. Bedrijven zijn zoekende naar de volgende stap en hoe die te nemen.

Waarde data niet gelijk
De ondernemers zijn aarzelend als het gaat om het delen van data op bedrijfsniveau. Het is namelijk onduidelijk wat ze ervoor terugkrijgen. De waarde van data is niet voor alle ketenpartijen gelijk. Het delen van informatie kan de concurrentiepositie verzwakken.

Privacydilemma’s en eigendomsvraagstukken ziet ABN Amro ook terug in andere sectoren. Bovendien is er kennis en geld nodig om ruwe data om te zetten in bruikbare informatie. Pas wanneer de return on investment bekend is, wordt er geïnvesteerd.

Fabrikant ziet kansen
Na financieel gunstige jaren ziet ABN Amro dat er, bijvoorbeeld in de akkerbouw, flink wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie. Deze sector loopt dan ook voorop als het gaat om innovatie. De bank ziet ook kansen voor start-ups, al zijn het momenteel vooral de grote bedrijven die data aangrijpen; onder meer John Deere, Syngenta en FrieslandCampina. Die laatste heeft voor het delen van data een coöperatie opgericht, samen met CRV en Agrifirm.

Voor fabrikanten is er naast efficiëntieverbetering een belangrijke bijkomstigheid. De kennis kan in de toekomst worden geëxporteerd, bijvoorbeeld naar China. Vooral kassenbouwers profiteren hier momenteel van, wegens een groeiende tuinbouwsector in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Erika 15 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10877558/vooral-fabrikant-profiteert-van-agrarische-data][/url]
@Niels: heb jij de link naar deze studie? De links in het artikel linken naar de algemene pagina van ABN. Alvast bedankt!
Abonnee
Niels van der Boom 15 Februari 2018
Erika schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
@Niels: heb jij de link naar deze studie? De links in het artikel linken naar de algemene pagina van ABN. Alvast bedankt!

Hallo Erika,

Het volledige rapport kun je hier downloaden: https://insights.abnamro.nl/2018/02/data-op-het-bedrijf-en-door-de-keten-heen/.
Erika 15 Februari 2018
@Niels: Bedankt!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden