Inside: Aardappelmarkt

Pootaardappelexport zet daverend slot neer

18 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Er is in april een forse inhaalslag gemaakt door de pootaardappelhandelshuizen; met name in Europa is veel afgezet in 1 maand tijd. Toch is er dit seizoen minder geëxporteerd dan in de afgelopen 2 seizoenen. De voornaamste reden hiervoor is de lage consumptieaardappelprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In april is bijna 140.000 ton geëxporteerd, fors meer dan vorig jaar. Toen werd een kleine 80.000 ton geëxporteerd. Uit recente cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat de export binnen de Europese Unie (EU) bijgetrokken is. Er is tot en met april 412.000 ton geëxporteerd naar Europese bestemmingen. In april is 125.000 ton geëxporteerd naar Europese bestemmingen. Uiteindelijk is er daardoor maar 17.000 ton minder geëxporteerd binnen de EU als in de voorgaande jaren.

Afrika blijft uitblinken en heeft dit seizoen meer geïmporteerd als vorig jaar. Er zijn bijna 190.000 ton poters naar Afrika gegaan. De exporteurs hebben vooral hun best gedaan in Algerije, Libië en Sudan. Naar Algerije is ruim 80.000 ton gegaan.

7.000

ton

pootaardappelen minder naar Syrië

Minder afzet in Azië
Net als naar Amerika, is er ook minder afgezet in Azië. Met name Syrië valt op; daar is ruim 7.000 ton pootaardappelen minder heen geëxporteerd. Ondanks de omstandigheden daar hebben de pootgoedhandelshuizen wel hun best gedaan om het land te voorzien. In totaal is er 10.000 ton minder geëxporteerd naar Azië.

Tot en met april is er ruim 777.000 ton pootaardappelen geëxporteerd. Een kleine 20.000 ton minder dan vorig seizoen, en ook 10.000 minder dan in 2016. Veel meer export zal er niet meer bijkomen, gezien de export voor 95% afgerond is. Dat er minder geëxporteerd is, is te wijten aan de lage consumptieaardappelprijs. Door de lage prijs gaan veel telers niet-gecertificeerde aardappelen poten. Ook de lagere opbrengst in de potermaat speelt mee.

Pootgoedbewaring
De pootaardappelbewaring heeft zich goed gehouden en is zo goed als achter de rug. Afgelopen seizoen zijn de eerste pootaardappelen in augustus geoogst. Het bewaarseizoen was daardoor behoorlijk lang. Toch zien bewaarspecialisten dat het een redelijk eenvoudig bewaarseizoen is geweest.

De mechanische koeling heeft geen overuren gedraaid. Er wordt geadviseerd, nu alle poters weg zijn het bewaarprogramma, de ventilatoren uit en de luiken dicht te zetten. Ook moet verder worden nagegaan of de bewaring netjes in orde is. Controleer bijvoorbeeld de sensoren en/of er geen defecten zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden