Nieuws Droogte 2018

NAV: 'Schouten moet maatregelen nemen'

26 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

In een brief aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, schrijft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat ze willen dat Schouten maatregelen gaat nemen om de door droogte getroffen boeren te ondersteunen.

De NAV hoopt dat het beregenen van consumptie- en zetmeelaardappelen met oppervlaktewater wordt vrijgegeven in de gebieden die tot nu als verbodsgebieden golden, vanwege risico's met bruinrot. De akkerbouwvakbond stelt dat dit enige verlichting kan geven, zolang de waterschappen geen algeheel beregeningsverbod instellen.

Brede Weersverzekering te duur
Ook gaat de NAV in de brief in op de Brede Weersverzekering. Volgens de bond is de verzekering te duur, wegens het hoge eigen risico en de assurantiebelasting. De overheid zou de belasting op de Brede Weersverzekering af moeten schaffen, zo stelt de NAV. Die oproep deed Jan Schreuder van Vereinigte Hagel ook al.

De contracttelers krijgen geen hogere prijzen en worden dus niet gecompenseerd door hogere prijzen, stelt de NAV. Daardoor hebben telers steeds meer te maken met liquiditeitsproblemen. De NAV stelt in de brief aan Schouten dat de toeslagen vóór november moeten worden betaald, omdat dan ook de pachtrekeningen betaald moeten worden. Ook zouden akkerbouwers een overbruggingskrediet moeten krijgen.

Ruimte bij inzaai groenbemesters
Daarnaast is het nodig dat er ruimte in de vergroeningsregels komt. "Het is immers onzin om in deze droogte groenbemesters in te zaaien, vanwege de regels. En het is onzinnig om ze daarna te beregenen", zo schrijft NAV-voorzitter Teun de Jong. De NAV ziet pas een oplossing in het inzaaien van groenbemesters als de droogte voorbij is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
poolboy 26 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879416/nav-schouten-moet-maatregelen-nemen][/url]
Waar blijft LTO ? Oja die vinden dat er niks aan de hand is, en dat de boeren er een mercedes aan overhouden
Jb 26 Juli 2018
Op vakantie zeker zullen over 4 weken wel komen moet houden
Abonnee
nn 26 Juli 2018
Het belasting klimaat is in Nederland voor een plantenteler met winst eens in de 5 jaar ongunstig. En melkveehouder met elke dag gelijke opbrengst kan veel makkelijker het geld op zijn bedrijf houden (200duizend afschrijven per jaar zonder IB)
geert 26 Juli 2018
Verwacht niks van Schouten,knip op de portemonnaie
petatje 26 Juli 2018
Nee als zij al zou willen, van dit kabinet gaat er geen euro naar de boertjes. Dit kabinet is er vooral voor het de multinationals en hun aandeelhouders, waar de fractieleiders van de deelnemde partijen straks hun commisariaatjes veilig stellen voor hun pensioenaanvulling! Ja, niet vergeten,ook die van D66 en CDA doen daar aan mee evenals Rutte natuurlijk.
Nee die boertjes heeft dit kabinet niks mee, gewoon uitfaseren de landbouw. Visie over voedselzekerheid heeft dit kabinet niet. Het is er toch altijd!!! Tja over visie gesproken, de zakkenvullers!
Abonnee
Risseeuw 26 Juli 2018
Boeren kom samen , we hebben hulp nodig van overheid !!!!!, geachte minister mevrouw Schouten , kijk over de grens België , de boeren worden geholpen verschillende mogelijkheden , help ons , voor vele gewassen komt regen te laat , Boeren verenig , U , kom op voor eerlijke rechten , onze gewassen , gaan verloren , FINANCIEEL tekorten veel , help ons , mevrouw Schouten sta ons nabij , help ons , actie alstublief !!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Waarom de contractprijs dit jaar maar weinig zegt

Nieuws Aardappelen

Regeneratief prominent in contract McCain

Nieuws Aardappelen

Kostprijs aardappelteelt stijgt, contractprijs ook

Nieuws Aardappelen

Naast goede contractprijs kijkt Lamb Weston verder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden