Shutterstock

Analyse Countus Akkerbouwindex

Aardappelmarkt laat Index fluctueren

6 November 2018 - Niels van der Boom

Het is de koers op de aardappeltermijnmarkt die de Countus Akkerbouwindex over oktober laat fluctueren. Een dipje in de koers van het aprilcontract is direct merkbaar in de Index. De voorlopige oogstraming van het CBS heeft ook zijn weerslag op de cijfers.

Het CBS publiceerde eind oktober de voorlopige opbrengstcijfers voor de consumptieaardappelen, uien en suikerbieten. Daarmee bevestigt de statistiekdienst wat de sector al vermoedde. De opbrengsten liggen fors onder het niveau van 2017. De aardappeloogst daalt van bijna 4 miljoen naar 3 miljoen ton (23% minder) en de uien gaan van 1,5 miljoen terug naar 811.000 ton (44% minder).

Tot en met september rekende de Akkerbouwindex met de opbrengst van 2017, tegen de actuele prijzen. Dat geeft een verkeerd beeld. De nieuwe cijfers zorgen ervoor dat de Index, met terugwerkende kracht, gemiddeld 25 tot 26 punten is afgenomen.

Aardappeltermijnmarkt
De Index behaalde in week 40 zijn voorlopige hoogtepunt, met een koers van 127,8 punten. Met de oude opbrengstcijfers zou de koers uitgekomen zijn op 154,7 punten. Vervolgens daalde de Index tussen week 41 en week 43 behoorlijk. De directe oorzaak hiervoor is het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt. Begin oktober daalde de koers van €30,80 per 100 kilo naar €28,80. Het laagste punt in de maand. In de laatste dagen van oktober maakt de koers weer wat goed (€29,90). Hierdoor komt ook de Index weer op 127,7 punten te staan.

Voor wat betreft de prijzen van voertarwe en zaaiuien (30% tot 60% grof) is er weinig spannends te melden. Vanaf half oktober moesten deze gas terugnemen, wat de daling in de Index versterkte. De Emmeloordse beursnotering voor uien staat nu op €27 per 100 kilo en EU-voertarwe noteert €21,40 per 100 kilo.

Suikerbieten
Er zit nog 1 onzekere factor in de pijplijn voor de Akkerbouwindex en dat zijn de suikerbieten. Het CBS becijfert de opbrengst 13% lager (tot 6,9 miljoen ton). In de actuele prognose gaat Cosun uit van 13,5 ton suiker per hectare. De gegarandeerde minimumprijs bedraagt €32,50 per ton bieten, maar telers rekenen niet op veel meer. De producent schrijft namelijk voor het eerst in haar geschiedenis rode cijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden