Shutterstock

Nieuws Glyfosaat

Duitsland wil einddatum glyfosaat vaststellen

6 November 2018 - Anne Jan Doorn

Er moeten strenge eisen komen voor de toelating van diverse gewasbeschermingsmiddelen. Ook moet er een einddatum komen voor het gebruik van op glyfosaat gebaseerde gewasbeschermingsmiddelen. Dat zei Svenja Schulze, minister van Milieu, dinsdag 6 november.

Het CDU en de SPD zijn in februari overeengekomen om het gebruik van glyfosaat te minderen. Ook is het doel gesteld het gebruik op den duur volledig uit te bannen. Er werd echter geen einddatum vastgesteld.

Strengere eisen
Schulze (SPD) wil het gebruik van glyfosaat sneller afbouwen en wil ook een einddatum instellen. Daarnaast geeft ze aan strengere eisen te willen in het goedkeuringsproces van alle gewasbeschermingsmiddelen. Ze vreest dat er anders nog schadelijkere middelen gebruikt zullen gaan worden.

Helmut Schramm, hoofd van Bayer Crop Science, geeft in een reactie bij Reuters aan dat een verbod tot meer ploegen zal leiden. "Dat zet Duitse boeren op een achterstand, ten opzichte van boeren elders in de wereld. Deze discussie is politiek en niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten."

Verdeeldheid in Duitsland
Duitsland is verdeeld over het onderwerp glyfosaat. Christian Schmidt, de voormalig minister van Landbouw, heeft het voorstel van de Europese Commissie voor zijn vertrek nog ondersteund. Dat was opvallend, omdat Duitsland zich eigenlijk zou onthouden van stemming. Door de zet van de voormalig minister is glyfosaat nog tot laat in 2023 toegestaan. Dat maakt ook dat een verbod niet voor deze datum ingesteld kan worden.

Het glyfosaatgebruik in Duitsland neemt ook af zonder de plannen van Schulze. Het gebruik is namelijk al met ruim 12% afgenomen en ten opzichte van 4 jaar geleden is de reductie zelfs bijna 40%. Ook zonder het verbod laten boeren en andere gebruikers het middel steeds vaker staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden