Shutterstock

Inside Uien

De vraag ontbreekt op de uienmarkt

4 Januari 2019

Het is op het moment erg rustig op de uienmarkt. Doordat de vraag vanuit de exportbestemmingen uitblijft, is het tijdens de eerste dagen van 2019 erg stil in de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente exportcijfers tonen aan dat de export een tandje heeft teruggeschakeld. Om het Senegalese quotum te vullen, welke verlengd is tot 15 januari, zijn de afgelopen weken nog behoorlijk wat uien naar Senegal geëxporteerd. Er zal daarom in de komende weken opnieuw met het land vergaderd moeten worden over de export.

Daarbij nemen ook de overige bestemmingen uit Afrika een stuk minder uien af. Zij schakelen momenteel namelijk steeds vaker over op de lokale oogst.

Wanneer komt Europa? 
Ook vanuit de Europese bestemmingen blijft het rustig. Er is hier en daar wat belangstelling, maar de (grote) orders blijven uit. Het is nog maar de vraag wanneer Europa zich nadrukkelijker op de Nederlandse markt gaat melden. De Europese bestemmingen hebben dit jaar ook te maken met grote tekorten, waardoor zij wellicht eerder in Nederland aan de markt komen. Echter, het is ook mogelijk dat zij vanwege kwaliteitsredenen eerst hun eigen voorraden zullen opruimen.

Doordat het rustig is op de exportmarkt, is het ook rustig bij de telers. Zij krijgen minder telefoontjes en bezoekjes dan een aantal weken geleden. Tijdens de vorige verkoopronde hebben veel verpakkers grote volumes uien gekocht, waarvan een groot deel op termijn. Deze voorraden zullen eerst opgemaakt worden voordat zij zich weer melden bij de telers.

Al 5 weken onveranderd
De regionale beurzen Middenmeer en Emmeloord noteren onveranderd bij al hun sorteringen. Vanwege Nieuwjaar heeft beurs Goes niet genoteerd. Inmiddels zijn al 5 weken op rij geen veranderingen geweest in de noteringen. Beurs Emmeloord noteert een prijshoudende stemming en beurs Middenmeer een rustige stemming.

De baalprijzen blijven eveneens onveranderd. De middelsortering staat (met gemiddeld €47) licht onder druk. De overige maten blijven op een gelijk niveau staan.

De beurs in Emmeloord noteert wederom stabiel.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden