Agrifoto

Gewastour Aardappelen week 11

Aardappelpoters blijven nog tot half april binnen

12 Maart 2019 - Steven de Rijk

De neerslag van afgelopen week vormt geen bedreiging voor de Innovatorpercelen, want er is nog tijd genoeg. Het grootste gedeelte van de percelen is al bemest en de grond kan de neerslag nog goed bufferen.

Het perceel in Scharendijke (Zeeland) is zaterdag 2 maart bemest met 30 kuub varkensdrijfmest, waarbij rietzwenk (doodgespoten groenbemester op het perceel) de nodige draagkracht bood. Op veel andere percelen is het niet mogelijk om drijfmest toe te dienen in het voorjaar. De kans op het versmeren van de toplaag, waarna structuurschade ontstaat, is namelijk te groot.

Op de percelen waar dit het geval was, heeft de bemesting in het najaar plaatsgevonden. De Gewastourpercelen in Escharen (Brabant) en Voorst (Gelderland) zullen kort voor het poten nog worden bemest.

Spreiding in neerslag
De spreiding in de neerslaghoeveelheden is op de meeste percelen bijna gelijk: om en nabij de 40 millimeter. Het zwaardere kleiperceel in Dronten (Flevoland) had in 24 uur tijd 25 tot 30 millimeter te verduren. Alleen in Voorst is naar verwachting meer dan 50 millimeter neerslag gevallen. Op alle percelen zal binnenkort een weerpaal staan, waardoor de actuele neerslaghoeveelheid live te volgen is.

Vorig jaar liepen de pootwerkzaamheden 2 weken uit. De deelnemers van de Boerenbusiness Gewastour verwachten dit jaar geen vertraging. "Voor 15 april zal er nog weinig activiteit zijn op de percelen, vorig jaar toonden ook de laatgepote percelen een relatief hoge opbrengst", zo melden diverse deelnemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden