Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Franse campagne verkort door kleinere oogst

3 September 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

De Franse suikerbietencampagne heeft dit jaar een gemiddelde lengte door een kleinere bietenoogst. De opbrengst ligt naar schatting onder het 5-jarig gemiddelde. De meeste bietenpercelen presteren wel beter dan een jaar geleden het geval was.

Naar verwachting duurt de suikerbietencampagne in Frankrijk deze herfst 110 dagen, zegt de vereniging van bietentelers (CGB) tegen Le Betteravier. De opbrengst wordt door CGB geraamd op 83 ton per hectare met 16% suiker. Dit blijkt uit eigen proefrooicijfers. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 83,5 ton per hectare met 16% suiker.

Gemiddelde campagne
De opbrengst is wel beter in vergelijking tot 2018. Toen bedroeg de opbrengst 82 ton. Het areaal suikerbieten in Frankrijk bedraagt 451.000 hectare, waardoor volgens CGB de campagne 110 dagen zal duren. Afhankelijk van het weer de komende weken kan er nog 3 ton bijgroeien, zo raamt CGB.

Dankzij regen in augustus zijn de gewassen weer wat opgefrist na een droge en hete periode. "Vanaf de lijn van Caen naar Reims, worden de percelen steeds beter hoe verder noordelijk je gaat", zegt Ghislain Malatestat van CGB. In de centrale regio van Frankrijk is het nog veel droger. Hier kunnen gewassen zich niet herstellen, zelfs niet wanneer er nog voldoende regen valt. In de akkerbouwregio de Champagne zijn de opbrengsten wisselend en heerst meer optimisme. Er is wel blad afgestorven, maar de problemen zijn niet zo groot als vorig jaar het geval was. In het zuidelijk deel, rond Lyon, wordt gesproken over een catastrofaal slechte oogst.

Exotische plaag
Bietentelers in Zuid-Frankrijk hebben te maken met nog een probleem. De exotische palmsnuitkever (Rhynchophorus) rukt steeds verder op naar het noorden. Het beestje kan grote schade veroorzaken en wordt sinds 2015 in het land gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
bieten teler 3 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883867/franse-campagne-verkort-door-kleinere-oogst]Franse campagne verkort door kleinere oogst[/url]
nog een paar jaar en niemand zaai bieten in West-Europa
LJ 4 September 2019
waarom niet? benieuwd naar uw redenatie/ onderbouwing
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden