Rene Faas

Interview André Hoogendijk

'Resultaten onderzoek moeten op erf belanden'

5 September 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

André Hoogendijk is per 1 september begonnen als de nieuwe voorman van BO Akkerbouw, wat maakt dat zijn eerste dagen als directeur van deze brancheorganisatie er ondertussen op zitten. Hij wil onder andere werk maken van de zichtbaarheid van de akkerbouwsector en de samenwerking binnen de keten.

Voor veel akkerbouwers is Hoogendijk (37) een nieuw gezicht. Hij was de afgelopen 5 jaar de adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en maakt dus een overstap van de oudste naar de jongste agrarische vereniging van Nederland. De kersverse voorman is opgeleid als historicus en landbouwkundige. Door zijn rol bij de KAVB is hij onder meer goed bekend met alle uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. "Deze ervaring neem ik graag mee. Ik geloof in de kracht van de Nederlandse akkerbouwketens. Het is een sector om trots op te zijn, en waarin ik nog volop kansen zie."

Wat zijn zoal kansen voor de akkerbouw?
"Proactief handelen. Op tijd inspelen op veranderingen in maatschappij, daar heb je op de langere termijn voordeel van. Als sector moet je weten hoe het met de buitenwereld gaat. Dat maakt dat je constant met 1 been in de praktijk moet staan, maar ook in gesprek moet zijn met relevante partijen buiten de sector (zoals de overheid en andere organisaties). Die partijen wil ik bij elkaar brengen. Anderzijds is het ontzettend belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien wat je doet. De bloembollensector is daar afgelopen jaren sterk in geworden. Ik zie de akkerbouw als slapende reus die langzaam ontwaakt."

Wat zijn verder speerpunten binnen de brancheorganisatie?
"Samenwerking binnen de keten is een grote uitdaging. Er zijn veel zaken die we als keten beter samen kunnen oppakken. Denk aan uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. Het knellende middelenpakket raakt niet alleen de teelt, maar ook de veredeling, verwerking en handel. Dergelijke onderwerpen zijn te groot en te belangrijk om individueel op te pakken."

"Verder wil ik dat de akkerbouwers die een rekening krijgen van de brancheorganisatie duidelijk terugzien wat zij daarvoor terugkrijgen. De verbindendverklaring staat, het geld wordt opgehaald en wordt besteed aan nuttig onderzoek. De uitdaging is dat alle resultaten hun weg vinden naar het erf van de ondernemer; dat kennis verder verspreid wordt en akkerbouwers er mee aan de slag gaan."

Wat heeft de BO Akkerbouw in haar korte bestaan bereikt?
"Er is in 5 jaar tijd een sterk fundament gelegd. Het grootste succes is de realisatie van onze verbindendverklaring, waarmee sinds 2018 collectief geld geïnd wordt. Er draait nu een onderzoeks- en innovatieprogramma, waarmee de akkerbouwsector echt voorop loopt in agrarisch Nederland. Andere sectoren kijken er met interesse naar. Daar mogen we als sector trots op zijn. Verder is er de afgelopen jaren gewerkt aan het Actieplan Plantgezondheid en is er een belangrijke bijdrage geleverd aan het Klimaatakkoord."

Wat neemt u mee vanuit de bloembollenwereld?
"Ik zie veel crossovers tussen de akkerbouw en bloembollensector. Veel uitdagingen zijn hetzelfde; denk aan thema’s als gewasbescherming en bodem, maar ook aan fytosanitaire eisen en deals met grote retailers. Er is een grote overlap op dit soort vlakken voor alle plantaardige teelten. Het is dus verstandig om te onderzoeken waar we kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Laten we voorkomen dat we zaken op het gebied van onderzoek en innovatie dubbel doen."

Er is ook wel wat weerstand onder akkerbouwers tegen de brancheorganisatie…
"Dat valt reuze mee als je naar de cijfers kijkt. Er zijn nog 'slechts' enkele tientallen bedrijven die niet hebben betaald. Op de 13.000 akkerbouwers is dat een klein aantal. Een grote meerderheid heeft destijds ingestemd met de verbindendverklaring. Inmiddels heeft het merendeel ons ook via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gemachtigd en de rekening netjes betaald. Met de kleine groep niet-betalers gaan we nu aan de slag en volgt een juridisch traject."

Wat gebeurt er met het geld dat BO Akkerbouw ophaalt?
"We halen ieder jaar ruim €3 miljoen op en dat wordt uitsluitend besteed aan onderzoek en innovatie. Akkerbouwers kunnen hiervoor zelf ideeën aandragen. Er is een digitaal panel van 100 akkerbouwers opgezet en die beoordelen deze ideeën. Ook worden onderzoeksvoorstellen binnen de verschillende commissies besproken. Deze resultaten komen openbaar beschikbaar."

"De koers van BO Akkerbouw wordt echter bepaald door de leden van de vereniging. Dit zijn Agrifirm Plant, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van de Graanhandelaren, Van Iperen, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum en VAVI. Over de afgelopen periode heb ik kennis gemaakt met die 12 leden. Zij vertegenwoordigen de achterban en vormen samen een sterk geluid. Ik heb veel zin om met hun vraagstukken aan de slag te gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
???!!! 6 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883895/resultaten-onderzoek-moeten-op-erf-belanden]'Resultaten onderzoek moeten op erf belanden'[/url]
wie stuurt het volgende idee in: onderzoek naar de haalbaarheid van opheffing BO akkerbouw?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden