Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Green Deal

Landbouw moet mee in klimaatneutraal Europa

11 December 2019 - Jeannet Pennings - 26 reacties

De landbouwsector kan rekenen op meer milieuvriendelijke maatregelen bij de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat blijkt uit de Green Deal die de Europese Commissie woensdag 11 december lanceert.

De ‘European Green Deal’ die Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, samen met haar rechterhand Frans Timmermans, presenteert heeft grote gevolgen voor onder meer de transportsector, de industrie en de landbouw. Het akkoord bevat een pakket maatregelen die Europa in 2050 tot het eerste klimaatneutrale continent ter wereld moeten maken.

Belangrijk onderdeel voor de landbouw is de ‘Farm to Fork’-strategie. Deze strategie zal in het voorjaar van 2020 gepresenteerd worden. De Europese Commissie heeft hiermee een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem voor ogen. Eind volgend jaar wordt een reeks initiatieven uitgerold die daaraan bijdragen.

Chemiegebruik moet omlaag
Een van de geformuleerde doelstellingen is een drastische reductie van het chemiegebruik. De hoeveelheid gebruikte pesticiden in Europa moet in 2030 zijn gehalveerd. Ook wordt een stevige ambitie verwacht voor het terugdringen van meststoffen, terwijl het gebruik van organisch materiaal flink omhoog moet. Er zal worden ingezet op meer biologische landbouw en de ontwikkeling van een toolbox met alternatieven voor chemische middelen.

Het stimuleren van innovaties is eveneens een speerpunt in het hoofdstuk landbouw van de Green Deal. Dit betreft onder meer de ontwikkeling van gentochnologie waarmee duurzame gewassen ontwikkeld kunnen worden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Tot slot kan gerekend worden op aanscherping van de regels rondom voedselinformatie voor de consument en op acties om voedselverspilling tegen te gaan.

Tegenstanders
Voor de realisatie van de doelen in de Green Deal wordt onder meer €100 miljard uit een op te zetten overgangsfonds aangewend. De Europese regeringsleiders bespreken de voorstellen komende dagen tijdens de top in Brussel. Polen, Hongarije en Tsjechië zijn vooralsnog geen voorstanders van het akkoord, omdat ze bang zijn dat het hun economieën schaadt.

De nieuwe Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft laten weten zich sterk te maken voor een hoger landbouwbudget. Met de huidige Europese begroting, waarover deze week gesproken wordt, zou het landbouwbudget 5% lager uitvallen. Wojciechowski vindt dat de landbouw wel moet bijdragen aan de Green Deal, maar daar hoort volgens hem ook financiële ondersteuning bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Abonnee
Nostradamus 11 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884991/landbouw-moet-mee-in-klimaatneutraal-europa]Landbouw moet mee in klimaatneutraal Europa[/url]
Die gek helpt Europa helemaal naar de rand van de afgrond.
En misschien er nog wel over heen.
Zuidboer 11 December 2019
Hoe zit het met de troep die buiten de EU hier binnenkomt of de financiele compensatie voor deze oneerlijke vorm van concurrentie? Daar lezen we natuurlijk helemaal niets over. Ze breken Europa tot de grond toe af op deze manier.
tot hier en niet verder 11 December 2019
Er is overal in Europa protest, de gekkies denken dat ze gewoon door kunnen gaan om overal alles kapot te maken, schijnbaar zijn we met de acties tot op heden nog veel te lief geweest
Kjol 11 December 2019
Gentechniek mag nu opeens wel weer?
eenvoudige boer 11 December 2019
verstandige politci in polen tjeshie en hongarije
hopelijk worden gesteund door de wetenschap
Tim 11 December 2019
Nexit pls
Peter34 11 December 2019
Hoe harder en meer de groenen, linksen, stadsen, media, politici, rechters en andere betweters menen hun gelijk te kunnen opleggen, deste dieper gaan de hakken in het zand.
Voor de NL overheid en de EU is de fase van overleg kennelijk een gepasseerd station; zij zijn misleid door fantoomdenken @ 1000 mrd euro.
Dit worden voor hen nog 'interessante' tijden. Die nitwits kennen geen verantwoordelijkheid door productieve sectoren (bouw, de landbouw, visserij) te vernielen.
Niet om dit Schouten in de schoenen te schuiven; zij had deze dossiers nooit moeten oppakken en nu gaat ze mee het schip in, want zo willen de linksen het.
Als de linksen hun zin niet krijgen is voor hen dictatuur een goede oplossing: de communistische, totalitaire staatsmacht. Die veren waren echt nog niet afgeschud.
Piet 11 December 2019
Ongekend. De pvda is hier in de jaren niks meer waard. Maar meneer timmermans meent dat die recht heeft op zo'n functie in europa. Ze zijn daar helemaal spoor kwijt. Nexit en anders niks. Trap de linkse troep europa in. En hou hier de mensen met gezond verstand.
Marie 11 December 2019
Goede zaak, eerst eigen troep opruimen in Europa! De boeren ook, evenals de luchtvaart en de scheepvaart. Pas dan kunnen we voorrang geven aan veilig EU-voedsel. De hele bedrijfskolom moet in de EU zelfver z orgend worden
boerin Dieuwke 11 December 2019
Marie, dan ook de F1-races in Zandvoort. Een mooi project om te blokkeren. Kjol, net wat voor jou, om definitief je linkse vrienden de rug toe te keren.
YOLO 12 December 2019
EU hoax, Illuminati confirmd..
Waar is Guy Fawkes als je hem nodig bent...
Bart 12 December 2019
Wij moeten eerst het Ceta verdrag( of andere) een streep door halen, en daarna moeten er eerst goede prijs afspraken voor de boer komen.
Zolang dat niet gebeurd komt er ook geen Green Deal
Abonnee
Roy 12 December 2019
Helemaal doorgedraaid dat volk in Brussel. Vooral niet naar signalen uit de samenleving en je eigen stadse idealen er doordrukken. De landbouw kan net als de mens niet zonder medicijnen(chemie) anders is ze ten dode opgeschreven en zullen we meer slechte kwaliteit moeten importeren.
Friese Breton 12 December 2019
Laat ze eerst 1 van de beide vestingen [ Straatsburg of Brussel ] sluiten , dit bespaart een hoop energie met al dat verhuis elke keer .Daarnaast alle lieden die daar werken op de fiets daar heen .
Aardappel 12 December 2019
D66 de Graaf is niets meer en niets minder dan een afleidingsmanoeuvre, Timmermans samen met didrich Samson zitten samen in Brussel de regels te maken.

Ik heb vanaf dag 1 al gezegd dat dat het grote probleem is, geen enkele (stand)organisatie die ik daar over gehoord heb.

We hebben met zn allen tegen de verkeerde boom staan blaffen.
Typisch, als het kalf verdronken is.
waar heb ik dat meer gehoord.... melkquota, hedwighepolder, spuitdoppen saga enz. enz. overal achter de feiten aan rennen.
Kjol 12 December 2019
LTO is een broedende kip die geen eieren legt.
Ton Westgeest 12 December 2019
Ach die blaaskaak van een Timmermans.....2 miljard bomen poten!!!

Er zijn nu al 25 miljoen ha. palmolie plantages en dat gaat in een rap tempo door.....het gaat in eten, zeep, cosmetica, industrie, brandstof en nu gaan ook de vliegtuigen er op vliegen!!!

170 miljoen ha. soja plantages en het gaat maar door. Wij gebruiken het afval voor de koeien, maar er wordt ook in het buiten land veel soja voor de veeteelt gebruikt. Voor de consumptie industrie en brandstof gaat het ook ontzettende vormen aannemen want dat telt niet mee voor het klimaat, ook voor de vegaindustrie wordt het gigantisch!!

Daar zijn en worden nog steeds bomen voor gekapt....Dan is er het afgelopen jaar overal op de wereld nog een 300 ha. bos verbrand door natuurlijke oorzaken en moedwillig in de fik gestoken.

Kan je het voorstellen de CO2... allemaal opgeslagen CO2 van duizenden jaren! De EU sluit handelsverdragen met deze landen en daardoor gaat het ook nog steeds sneller!!! Dus aan de ene kant stimuleren om te kappen en aan de andere kant het klimaat willen redden...

En dat gaat onze Frans even rechtzetten........
regelbedenker 12 December 2019
frans maakt meer kapot als je lief is
jpkievit 12 December 2019
Het is onmogelijk om in ned onder nap om te blijven boeren als de zeespiegel in tempo door blijft stijgen
Jannie 17 December 2019
Goed idee om 2 miljard bomen te planten. Langs al die asfaltwegen en op elke hectare agrarisch land ook een stuk of 5 bomen
Ruimte genoeg: akkerbouwers gebruiken 5% voor tractor bewegingen. Wordt mooier en gezonder. Dit plan zal Timmerman niet zelf bedacht hebben: PvdA houdt niet van mooi en natuur.
Kjol 17 December 2019
Beetje zuinig Jannie, ik zou 20 miljard bomen planten, en dan vooral rondom de steden om de vervuiling daar te compenseren. Verder zou ik adviseren om de steden alleen in de hoogte uit te breiden met gesloten flatgebouwen zodat de uitstoot van de inwoners middels luchtwassers nog enigszins beperkt wordt.
profiteur 17 December 2019
Beetje gemakzuchtig Jannie, ik zou zelf landbouwgrond kopen als ik jou was, en dan helemaal volplanten, net zoveel als je zelf nodig vindt, maar jij heb zoals meestal weer liever dat iemand anders de dingen doet die jij leuk vindt
Huib Rijk 17 December 2019
Die gek helpt Europa helemaal naar de rand van de afgrond.

de gekkies denken dat ze gewoon door kunnen gaan om overal alles kapot te maken,

Als de linksen hun zin niet krijgen is voor hen dictatuur een goede oplossing:

Trap de linkse troep europa in.

EU hoax

Helemaal doorgedraaid dat volk in Brussel. Vooral niet naar signalen uit de samenleving en je eigen stadse idealen er doordrukken.

Ach die blaaskaak van een Timmermans.

Zo maar een bloemlezing van reacties. Wel mooi overzichtelijk natuurlijk, bnnen de landbouw alleen maar mensen met gezond boerenverstand. Daarbuiten alleen maar idioten, liegers en bedriegers.

John McCain werd aangesproken door een dame: "Ik vertrouw die Obama niet. Volgens mij is hij een moslimterrorist".
McCain's antwoord was een teken van hoge beschaving. "Obama is een man waar ik het diepgaand mee oneens ben, maar u moet geen onzin over hem vertellen."
Jannie 19 December 2019
Ook dat nog... Boeren schijnen meer stikstof te 'produceren, dan zij opgeven. Het wordt een hete winter.. Read my lips.
Karel 23 December 2019
Wees nou eerlijk,eens in de 4 jaar zijn er verkiezingen en dan allemaal rechts stemmen.
Zo kunnen we nog veel regels voorkomen of weer opdoeken!
Stem je dan niet rechts dan moet ook niet meer zeuren
Roetveegpiet 23 December 2019
Rechts verkoopt onhaalbare normen die al jaren op de plank lagen, poliziek lost het op en laat burgers er 100 voor rijden (in de file) waar je 130 mag, (benieuwd of dit klopt in het rijtje grondverzakking rapport Groningen en Geluidsrapport Lelystad).

Links is het resultaat van fakemedia i.c.m. gebrek aan tijd door krankzinnige WOZ hypothecaire onderwerping: moderne slavernij.

Vroeger waren en ambtelijke wetenschappers, nu wegbezuinigd en vervangen door lobbyisten.

https://www.vn.nl/het-geweten-244/

Hokjes zijn makkelijk: dan hoef je niet meer na te denken in dit fantastische land, hersendode slaven met nadruk op fantastisch...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden