Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt stort in, maar herrijst net zo snel

21 Februari 2020

Op de aardappeltermijnmarkt was vrijdag 21 februari een vreemde dag. De markt in Leipzig stond de afgelopen weken al licht onder druk, maar leek zijn bodem te hebben gevonden. Totdat er echter een zogeheten stoploss order kwam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de termijnmarkt werd er deze gehele week relatief veel handel gedaan op en rond de €16 en dat leek de bodem te vormen. Met een Cash Settlement (CS) deze week van €15,10 (-0,20) lijkt een verdere daling op de termijnmarkt dan ook niet nodig.

De termijnmarkt op april 2020 zakte vandaag echter terug naar €13,20, een daling van €2,50. Dit werd veroorzaakt door een zogeheten stoploss order, die geautomatiseerd werd uitgevoerd. Bepaalde handelssystemen in de wereld, die handelen op de verschillende termijnmarkten, kunnen via stoploss orders automatisch handelen. 

Markt splitsecond teruggedrukt
Als er bijvoorbeeld een bepaald prijsniveau wordt geraakt, dan voert dat systeem automatisch de order uit. In dit geval lijkt het een verkooporder te zijn geweest, die in werking is gegaan op het prijsniveau van €15,50. Direct daarna werd in een splitsecond de markt teruggedrukt naar €13,20 met 50 termijncontracten, om vervolgens binnen een seconde ook weer te herstellen naar €15,40.

Op de graantermijnmarkten of valutamarkten zijn dit soort orders geen probleem, omdat de volumes (omzet) groot genoeg zijn. Maar in minder liquide (omzet) markten als een aardappeltermijnmarkt kan dat een enorme impact hebben. De termijnmarkt sloot dan ook vandaag op €15,40 met de hoogste omzet van de afgelopen week, namelijk 283.

Fysieke markt rustig
De fysieke dagmarkt wordt wel gekenmerkt door een rustige stemming. Desondanks bleef de Belgische notering (Belgapom) onveranderd, wat de markt weer wat vertrouwen geeft. Een stijging lijkt er voorlopig toch niet in te zitten op de aardappelmarkt. De export is rustig en bovendien wordt de exportmarkt overspoeld met pootgoed van de verschillende handelshuizen.

Door de procentueel grote hoeveelheid afkeuringen, lijken de pootgoedhandelshuizen te zwemmen in de aardappelen. Ook de grotere oogst dan verwacht in pootgoed zorgt ervoor dat er veel aanbod is. Daarmee wordt de vraag naar consumptieaardappelen voor export gedecimeerd.

Verder lijkt het coronavirus wat pessimisme in de markt te geven voor de mondiale afzet van frites. Vooral de grootste exporteur van frites in de wereld (België) geeft aan zich hier zorgen over te maken. De vraag is er wel, maar de logistieke organisatie is vooral een uitdaging aangezien containers op verkeerde havens in de wereld vastliggen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden